Ziua de 5 iulie, cea mai caldă zi din istorie. Recordul anterior fusese înregistrat pe 4 iulie. Consecințele sunt devastatoare

Ziua de 5 iulie, cea mai caldă zi din istorie. Recordul anterior fusese înregistrat pe 4 iulie. Consecințele sunt devastatoare

Această săptămână a înregistrat două recorduri succesive de temperatură în istoria măsurătorilor meteorologice – după ce luni a fost înregistrată drept cea mai caldă zi, marți a întrecut-o deja, iar specialiștii spun că astfel de recorduri constante vor deveni o nouă realitate, scrie CNN.

FOTO: Shutterstock

Luni, temperatura medie globală a atins 17,01 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor meteorologice. Marți, temperatura a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade Celsius. Recordul anterior, de 16,92 grade Celsius, a fost stabilit în august 2016.

Experții avertizează că recordul ar putea fi doborât de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, a declarat marți, într-o postare pe Twitter, că am putea avea „zile și mai calde în următoarele 6 săptămâni”.

Acest record global este unul preliminar, dar este un alt indiciu al rapidității cu care se încălzește lumea, pe măsură ce sosirea fenomenului climatic natural El Niño, care are un efect de încălzire, se suprapune peste încălzirea globală alimentată de activitățile umane.

„Nu este un record care trebuie sărbătorit și nici nu e un record care va mai dura mult, în condițiile începutului verii în emisfera nordică și a evoluției lui El Niño”, a spus și Friederike Otto, expertă în știință climatică la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu din Regatul Unit.

În Statele Unite, statul Texas și întreg Sudul au fost lovite de un val de căldură brutal la sfârșit de iunie cu temperaturi uriașe și umiditate extremă. Temperaturile uriașe din Mexic au ucis 112 oameni de la începutul lunii martie.

Un val de căldură toridă în India a ucis cel puțin 44 de persoane în statul Bihar. Și China s-a confruntat cu mai multe valuri de caniculă și a înregistrat cel mai mare număr de zile caniculare - în care temperatura maximă zilnică a depășit 35 de grade Celsius - pe o perioadă de șase luni de când au început înregistrările.

Marea Britanie a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie de la începutul înregistrărilor, în 1884, potrivit serviciului național de meteorologie al țării, Met Office. Temperatura medie a lunii a fost de 15,8 grade Celsius, depășind recordul anterior cu 0,9 grade Celsius.

„Pe lângă variația naturală, încălzirea de fundal a atmosferei terestre din cauza schimbărilor climatice provocate de activitatea industrială au crescut șansa depășirii constante a recordurilor de temperatură”, spune Paul Davies, meteorolog la agenția britanică.

Pe măsură ce criza climatică se intensifică, oamenii de știință sunt conștienți că valurile de căldură record vor deveni mai frecvente și mai severe.

Noul record de temperatură medie globală este un alt semnal de alarmă, a declarat Otto pentru CNN.

„Arată doar că trebuie să ne oprim din arderea combustibililor fosili, nu peste decenii, ci acum. Această zi este doar un număr, dar pentru mulți oameni și ecosisteme este o pierdere de vieți și mijloace de trai”, a spus acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat