Zvon...

Zvon...

Conducerea PNL intenționează ca la viitoare ședință a coaliției de guvernare să-i ceară demisia lui Marius Budăi, ministrul Muncii, susțin surse liberale pentru ziare.com . Motivul: Budăi insistă cu renegocierea PNRR, în timp ce PNL se opune categoric.

“Budăi insistă cu renegocierea PNRR, deși absolut toată lumea i-a spus că nu e în favoarea României să deschidem această discuție la Bruxelles. Credeți că noi nu vrem să mărim pensiile? Dar de unde bani? Să răspundă domnul Budăi, domnul Câciu (ministrul de Finanțe) sau Marcel Ciolacu. Toată lumea i-a spus domnului Budăi să înceteze cu această discuție: și președintele Iohannis, și premierul Ciucă, și Florin Cîțu. El nu încetează. În aceste condiții, suntem obligați să-i cerem demisia, pentru că vom ajunge în situația în care percepția electoratului va fi că noi nu vrem să majorăm pensiile”, susțin surse din conducerea PNL pentru ziare.com.

În cazul în care PNL îi va cere demisia ministrului Muncii, coaliția va fi din nou un butoi cu pulbere.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, declara în urmă cu o săptămână că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul de 9,4 la sută din PIB agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor, vârstnicii României „sunt condamnați la sărăcie”. Ministrul a revenit apoi cu declarații pe acest subiect pe 1 februarie, afirmând că „din punctul meu de vedere, ca ministru al Muncii, nu voi renunța sub nicio formă la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem.


Nu avem voie să lăsăm ca acțiunile fără logică ale USR, din PNRR, să afecteze milioane de pensionari. Este obligația noastră să apărăm drepturile pensionarilor”, arată un comunicat al ministrului.

Redeschiderea subiectului privind renegocierea PNRR a pornit noi scântei în interiorul coaliției după ce liderul PNL Florin Cîțu a declarat că cei care doresc renegocierea PNRR pentru a creşte pensiile şi au puterea de a convinge Comisia Europeană „ar fi bine să nu mai stea în România şi să discute despre acest lucru”, ci să meargă la Bruxelles şi să vină cu decizia.

Cîțu a vorbit și de procentul de 9,4% din PIB alocat în PNRR pentru pensii, subliniind că obiectivul actualei guvernări este acela de a creşte PIB-ul, nu de a-l menţine la nivelul actual.

„Depinde în ce PIB discutăm, 9,4% din PIB-ul de acum doi ani de zile poate că nu era suficient. 9,4% din PIB-ul pe care noi l-am prezentat anul trecut este suficient, pentru că anul trecut am plătit aproape 8% şi au crescut pensiile. De asta suntem la guvernare, să creştem PIB-ul şi nu să-l menţinem. S-a putut anul trecut să depăşim creşterea economică estimată, eu aş vedea toate premisele să depăşim. Anul acesta o scădere a estimărilor de PIB eu aş lua-o ca neîndeplinire a actului de guvernare. Deci trebuie să fim mai ambiţioşi, să avem o creştere economică mai mare”, a conchis liderul PNL.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro