Producția mondială de ulei de măsline va scădea cu 20% în 2014-2015

Producția mondială de ulei de măsline va scădea cu 20% în 2014-2015 din cauza efectelor secetei din Spania și a războiului civil din Siria, ceea ce va împinge în sus prețurile în lunile următoare, au apreciat analiștii de la firma germană Oil World, transmite Bloomberg.

Într-un raport publicat marți, Oil World susține că producția mondială de ulei de măsline va scădea până la 2,55 milioane tone în 2014-2015 de la o producție record de 3,19 milioane tone în exercițiul precedent.

Potrivit analiștilor, sudul Spaniei a fost afectat în perioada septembrie 2013-mai 2014 de cea mai gravă secetă din ultimul secol, iar măslinii sunt epuizați după producția record din 2013-2014. Spania este cel mai mare producător și exportator mondial de ulei de măsline. Oil World estimează că în cazul Spaniei producția de ulei de măsline din prima presă va scădea la 830.000 de tone de la 1,77 milioane tone anul trecut, iar dacă se adaugă și uleiurile reziduale producția va ajunge la 900.000 de tone, mai puțin de jumătate față de producția de 1,92 milioane tone înregistrată anul trecut.

Scăderea producției 'va impune o raționalizare a cererii, în principal în Uniunea Europeană dar și în alte țări, ceea ce va susține prețurile în viitorul apropiat' susțin analiștii de la Oil World. Cotația futures la uleiul de măsline a crescut cu 27% în ultimele 12 luni în Spania ajungând luni la 2.485 de euro pe tonă.

O veste bună va veni însă din Grecia, unde producția de ulei de măsline ar urma să se dubleze în acest an până la 300.000 de tone, ceea ce ar trebui să să compenseze o parte din scăderea producției din Spania. În cazul Italiei, producția de ulei de măsline ar urma să înregistreze doar o creștere ușoară până la 455.000 de tone.

De asemenea, producția de ulei de măsline a Tunisiei ar urma să crească și ea semnificativ până la 260.000 de tone, de la 80.000 de tone anul trecut, ceea ce constituie o veste bună pentru consumatorii europeni. În schimb, în Siria, producția de ulei de măsline va avea de suferit de pe urma războiului civil, urmând să scadă la 50.000 de tone de la 135.000 de tone anul trecut.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Rareş Bogdan o pune la punct pe Fiola după atacul xenofob la adresa președintelui: Vom face plângere!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul