Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

1 % dintre cei mai bogați oameni din lume posedă mai mult decât ceilalți 99 % (Oxfam)

Patrimoniul cumulat de 1 % dintre cei mai bogați oameni din lume l-a depășit anul trecut pe cel deținut de restul de 99% din populația Terrei, cu un an înaintea previziunilor, a indicat luni organizația neguvernamentală britanică Oxfam, propunându-le astfel o temă pentru dezbateri participanților la Forumul economic mondial de la Davos (Elveția), informează AFP.

'Distanța între grupul celor mai bogați și restul populația s-a mărit în mod spectaculos în cursul ultimelor 12 luni', constată un raport al acestei organizații, intitulat 'O economie în serviciul a 1 %' de persoane, publicat în legătură cu apropierea Formului economic mondial (WEF), care va începe miercuri la Davos.

'Anul trecut, Oxfam estimase că 1 % vor poseda mai mult decât restul lumii în 2016. Această predicție s-a realizat, de fapt, în 2015, cu un an mai devreme', subliniază raportul.

Ilustrare a adâncirii spectaculoase a inegalităților din acești ultimi ani, organizația a calculat că '62 de persoane posedă tot de mult atât cât jumătate din cea mai săracă populație mondială', în timp ce 'această cifră era de 388 în urmă cu cinci ani'.

Oxfam invită participanții la formul de la Davos să acționeze: 'Nu putem continua să lăsăm sute de milioane de persoane să sufere de foame, în timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt îngrămădite la câteva persoane din vârful ierarhiei', afirmă Manon Aubry, responsabilă de probleme ale justiției fiscale și inegalități în cadrul filialei franceze a organizației, citată într-un comunicat.

'De la începutul secolului al XXI-lea, jumătatea cea mai săracă a umanității a beneficiat de mai puțin de 1% din creșterea totală a averilor mondiale, în timp ce 1% dintre cei mai bogați și-au împărțit jumătate din această creștere', potrivit ONG.

Pentru a face față acestei creșteri a inegalităților, Oxfam invită în special să se pună capăt 'erei paradisurilor fiscale', subliniind că 9 întreprinderi din 10 care figurează 'printre partenerii strategici' ai WEF 'sunt prezenți în cel puțin un paradis fiscal'.

'Trebuie să interpelăm guvernele, întreprinderile și elitele economice prezente la Davos pentru ca ele să se angajeze să pună capăt erei paradisurilor fiscale care alimentează inegalitățile mondiale și împiedică sute de milioane de persoane să iasă din sărăcie', afirmă Winnie Byanyima, director general al Oxfam International, care va fi prezentă la Davos.

Anul trecut, mai mulți economiști contestaseră metodologia utilizată de Oxfam. ONG își apărase instrumentul de măsură utilizat în acest studiu subliniind că prin patrimoniu net înțelege activele deținute, mai puțin datoriile.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HOPA! Ce bănuieli are Denise Rifai? „Haideți la baie, domnule Dragnea! Să vedem ce-mi arătați! O luăm și pe Ir…

2 ALERTĂ Andrei Caramitru, dezvăluiri-ȘOC despre Sebastian Ghiță!

3 Găuretul PSD lovește iar! Ne mirăm că nu avem autostrăzi dacă decizia o iau asemenea personaje? Asta este cons…

4 VIDEO Deranj mare la PSD! Ieșirea dementă a lui Dragnea a fost văzută de milioane de români! Cu ură!

5 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte după gestul de jigodism al lui Dragnea: Mizeria asta umană vreți …

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări