Ambasadorul Germaniei: Combaterea corupției în achizițiile publice poate duce la reducerea poverii fiscale pentru contribuabili

Ambasadorul Germaniei: Combaterea corupției în achizițiile publice poate duce la reducerea poverii fiscale pentru contribuabili

România trebuie să lupte pentru combaterea corupției în achizițiile publice, unde sunt risipite sume imense de bani din taxele contribuabililor, astfel încât să poată implementa o politică fiscală axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili, susține ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk.

"Combaterea durabilă a corupției trebuie realizată pe toate palierele organizatorice posibile, la nivel național, regional, local, în orașe și comune, pretutindeni acolo unde sunt acordate contracte de achiziții publice. După cum știți, sume imense de bani sunt fraudate sau risipite în contextul licitațiilor publice. (...) De aceea, lupta consecventă împotriva corupției în domeniul achizițiilor publice este și cea mai bună modalitate de a economisi taxe, respectiv reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili", a precizat ambasadorul în cadrul unei conferințe pe teme de achiziții publice.

Potrivit acestuia, ca urmare a unor contracte de achiziții publice încheiate de autoritatea contractantă cu beneficiari prea scumpi sau cu prestații contractuale slabe, taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod rațional acolo unde este nevoie.

Ambasadorul Germaniei mai spune că fenomenul nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de țări și este valabil pentru marile proiecte de infrastructură cum sunt cele de construcții de autostrăzi, contractele de concesiune pentru salubrizare locală, și până și pentru amenajarea unor piste de biciclete. "De fapt, această proastă gestionare a resurselor prejudiciază colectivitatea și evoluția economică a întregii țări. De pe urma lor suferă companiile active în România, atât cele autohtone cât și cele străine, dar mai cu seamă populația, fiecare dintre noi", a subliniat Werner Hans Lauk.

În opinia sa, pentru ca un stat modern de drept să funcționeze trebuie să aibă o legislație pe măsură. "Cadrul legislativ bun reprezintă baza unor procese transparente și echitabile de atribuire a contractelor de achiziții publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că un stat acționează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea și creșterea economică", a mai spus oficialul german.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?