Ambasadorul Germaniei: Combaterea corupției în achizițiile publice poate duce la reducerea poverii fiscale pentru contribuabili

România trebuie să lupte pentru combaterea corupției în achizițiile publice, unde sunt risipite sume imense de bani din taxele contribuabililor, astfel încât să poată implementa o politică fiscală axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili, susține ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk.

"Combaterea durabilă a corupției trebuie realizată pe toate palierele organizatorice posibile, la nivel național, regional, local, în orașe și comune, pretutindeni acolo unde sunt acordate contracte de achiziții publice. După cum știți, sume imense de bani sunt fraudate sau risipite în contextul licitațiilor publice. (...) De aceea, lupta consecventă împotriva corupției în domeniul achizițiilor publice este și cea mai bună modalitate de a economisi taxe, respectiv reprezintă un pilon important al unei politici de fiscalitate moderată, axată pe reducerea poverii fiscale pentru contribuabili", a precizat ambasadorul în cadrul unei conferințe pe teme de achiziții publice.

Potrivit acestuia, ca urmare a unor contracte de achiziții publice încheiate de autoritatea contractantă cu beneficiari prea scumpi sau cu prestații contractuale slabe, taxele sunt irosite în loc să fie utilizate în mod rațional acolo unde este nevoie.

Ambasadorul Germaniei mai spune că fenomenul nu este limitat doar la România, ci există într-o serie întreagă de țări și este valabil pentru marile proiecte de infrastructură cum sunt cele de construcții de autostrăzi, contractele de concesiune pentru salubrizare locală, și până și pentru amenajarea unor piste de biciclete. "De fapt, această proastă gestionare a resurselor prejudiciază colectivitatea și evoluția economică a întregii țări. De pe urma lor suferă companiile active în România, atât cele autohtone cât și cele străine, dar mai cu seamă populația, fiecare dintre noi", a subliniat Werner Hans Lauk.

În opinia sa, pentru ca un stat modern de drept să funcționeze trebuie să aibă o legislație pe măsură. "Cadrul legislativ bun reprezintă baza unor procese transparente și echitabile de atribuire a contractelor de achiziții publice. Doar în acest mod poate fi garantat faptul că un stat acționează eficient în plan economic, doar în acest mod pot fi clădite încrederea și creșterea economică", a mai spus oficialul german.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb