ANM: Deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din est, sud-est, sud și vest (agrometeo)

ANM: Deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din est, sud-est, sud și vest (agrometeo)

Vremea caniculară prognozată pentru ultimele zile din luna iulie va continua să afecteze culturile agricole pe suprafețe extinse din țară, iar deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 30 iulie - 5 august 2015, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

"În intervalul 30 iulie — 5 august 2015, prognoza meteorologică estimează o vreme caniculară în data de 30 iulie în regiunile sudice și sud-estice, iar pe 31 iulie doar în extremitatea de sud, în timp ce în restul zonelor vor fi valori de temperatură apropiate de mediile perioadei. După ce ziua de 1 august va aduce o răcorire a vremii și în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor începe să crească din nou, de la o zi la alta în toate zonele, astfel că în cele de câmpie din vest și sud va fi din nou caniculă. Averse cu caracter local se vor semnala în zilele de 30 și 31 iulie în centrul, estul și sudul țării, dar cu precădere în zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare în regiunile intra-carpatice. Ca urmare, deficitul de apă din sol se va menține în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul și vestul țării, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă) accentuându-se în cea mai mare parte a teritoriului agricol', explică Ion Sandu, directorul ANM, într-o informare privind intensitatea fenomenului de secetă în România, postată pe site-ul instituției.

Potrivit prognozei ANM, sub aspect termic, prima parte a intervalului se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 20 și 31 grade Celsius, la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind între un grad și 7 grade Celsius, și între 14 și 27 grade Celsius în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului.

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă), în majoritatea regiunilor de cultură, cu excepția unor areale din Transilvania și Maramureș unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa la valori satisfăcătoare.

Regimul termic al aerului și solului mai ridicat decât în mod normal și persistența insolației în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe șiștave (nedezvoltate, seci — n. r.) și știuleți subdimensionați la porumb, capitule cu diametrul restrâns și semințe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică.

De asemenea, la grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii țări, iar cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (80-100%) și maturitate ceară (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În funcție de data semănatului, la porumb se vor semnala mătăsirea (60-100%), maturitatea în lapte (30-100%) și maturitatea ceară (10-70%).

Specialiștii ANM menționează că, în centrul țării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea și îngroșarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibilă declanșarea acumulării zahărului în rădăcină (10-20%), în timp ce cartoful își va continua creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanșarea maturității tehnologice și recoltarea la soiurile de vară.

Totodată, în toate plantațiile, pomii fructiferi vor parcurge creșterea rodului, acumularea zahărului și coacerea fructelor, precum și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină. În același timp, în toate podgoriile, la vița-de-vie vor predomina fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor și coacerea în 'pârgă'.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfășura în general în condiții bune, cu excepția zilelor cu precipitații. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...