Argentina, aflată în default, acuză un judecător american de atitudine imperialistă

Argentina, aflată în incapacitate de plată, a acuzat vineri un judecător american care a respins ca ilegal un plan de restructurare a datoriilor ţării de atitudine imperialistă faţă de a treia mare economie din America Latină.

Argentina, aflată în default, acuză un judecător american de atitudine imperialistă (Imagine: Shutterstock)

În luna iulie, Argentina a intrat în incapacitate de plată pentru a doua oară în ultimii 12 ani, după ce judecătorul american Thomas Griesa a blocat plăţile statului argentinian către deţinători de obligaţiuni emise în conformitate cu legislaţia americană şi care au fost restructurate în urma default-ului din anul 2002.

Griesa a spus că măsurile anunţate de preşedintele Argentinei în această săptămână, ca plata datoriilor să aibă loc în această ţară, iar deţinătorii de obligaţiuni să îşi transfere creanţele sub jurisdicţie argentiniană sunt ilegale, întrucât încalcă hotărâri judecătoreşti anterioare.

Un oficial guvernamental de rang înalt, Jorge Capitanich, a declarat că judecătorul Thomas Griesa a ales o exprimare "nefericită, incorectă şi chiar imperialistă".

Ministerul Economiei a apreciat că remarcile judecătorului arată "totala ignoranţă privind funcţionarea instituţiilor democratice".

Potrivit analiştilor, în aceste condiţii este improbabil ca Argentina să ajungă la un acord, înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor, cu mai multe fonduri de investiţii care au respins restructurarea masivă a datoriilor în urma default-ului ţării din 2002.

Peso-ul argentinian s-a depreciat cu 5,2% după ce preşedintele Cristina Fernandez a prezentat marţi seara planul de rambursare a datoriilor, acesta fiind cel mai mare declin al monedei înregistrat din luna ianuarie.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 O să aveți un șoc! / Facem publice infracțiunile pe care zeița infractorilor, Alina Gorghiu, le vrea executate a…

3 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

4 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

5 Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea: O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poa…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios