Argentina, aflată în default, acuză un judecător american de atitudine imperialistă

Argentina, aflată în incapacitate de plată, a acuzat vineri un judecător american care a respins ca ilegal un plan de restructurare a datoriilor ţării de atitudine imperialistă faţă de a treia mare economie din America Latină.

Argentina, aflată în default, acuză un judecător american de atitudine imperialistă (Imagine: Shutterstock)

În luna iulie, Argentina a intrat în incapacitate de plată pentru a doua oară în ultimii 12 ani, după ce judecătorul american Thomas Griesa a blocat plăţile statului argentinian către deţinători de obligaţiuni emise în conformitate cu legislaţia americană şi care au fost restructurate în urma default-ului din anul 2002.

Griesa a spus că măsurile anunţate de preşedintele Argentinei în această săptămână, ca plata datoriilor să aibă loc în această ţară, iar deţinătorii de obligaţiuni să îşi transfere creanţele sub jurisdicţie argentiniană sunt ilegale, întrucât încalcă hotărâri judecătoreşti anterioare.

Un oficial guvernamental de rang înalt, Jorge Capitanich, a declarat că judecătorul Thomas Griesa a ales o exprimare "nefericită, incorectă şi chiar imperialistă".

Ministerul Economiei a apreciat că remarcile judecătorului arată "totala ignoranţă privind funcţionarea instituţiilor democratice".

Potrivit analiştilor, în aceste condiţii este improbabil ca Argentina să ajungă la un acord, înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor, cu mai multe fonduri de investiţii care au respins restructurarea masivă a datoriilor în urma default-ului ţării din 2002.

Peso-ul argentinian s-a depreciat cu 5,2% după ce preşedintele Cristina Fernandez a prezentat marţi seara planul de rambursare a datoriilor, acesta fiind cel mai mare declin al monedei înregistrat din luna ianuarie.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea