BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro și prevenirea deflației

BCE va injecta 1.100 miliarde de euro pentru redresarea zonei euro și prevenirea deflației

Banca Central Europeană a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menit să prevină stagnarea economiei zonei euro, transmite Sky News.

Președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunțat achiziții lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Suma raportată de Mario Draghi este mai ridicată decât se așteptau piețele — 50 miliarde de euro — iar după anunțarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.

Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 până în septembrie 2016 și este menit să evite intrarea celor 18 state din zona euro într-o perioadă de deflație. Rata anuală a inflației în eurozonă a continuat să scadă în decembrie, ajungând la minus 0,2%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Aceasta este prima scădere a inflației în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009.

Achiziționarea de obligațiuni suverane va reduce, de asemenea, și costurile la care se împrumută statele din zona euro, va sprijini creditarea bancară și va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.

Țările aflate sub programe de asistență financiară, cum ar fi Grecia, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE dar cu anumite condiții.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi că orice decizie adoptată de BCE nu ar trebui să înlocuiască măsurile adoptate de guverne pentru a ține sub control problema datoriei.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Presiunea pentru renunțarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condițiile în care speculațiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziții de obligațiuni a dus la deprecierea monedei euro față de dolar. În acest condiții, Banca Elveției ar fi trebuit să cumpere agresiv euro pentru a putea menține minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumpărări care ar fi produs pierderi instituției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”