BERD împrumută 8,5 milioane de dolari companiei aerospațiale Sonaca pentru construcția unei fabrici în România

BERD împrumută 8,5 milioane de dolari companiei aerospațiale Sonaca pentru construcția unei fabrici în România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut în valoare de de 8,5 milioane de dolari pentru compania aerospațială Sonaca care își extinde activitatea în România, se arată într-un comunicat al băncii. Cu ajutorul finanțării BERD, compania va construi o fabrică în nord-vestul României pentru a produce componente pentru aripi furnizate către principalii producători mondiali de avioane precum Airbus și Embraer. Noua fabrică va fi finalizată în doi ani.

Sonaca este specializată în dezvoltarea, producția și asamblarea de componente structurale pentru industria aerospațială. Aceasta este cunoscută mai ales pentru producția de piese mobile pentru aripi și este considerată lider mondial, furnizor al companiilor internaționale Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier și Gulfstream.

Sonaca are sediul în Belgia și unități de producție în Belgia, Brazilia, Canada, China și România. Compania are peste 2.500 de angajați, inclusiv 350 de ingineri.

Fabrica din România se va situa la circa 30 kilometri de Cluj-Napoca, al doilea cel mai populat oraș din țară și cel mai mare centru universitar, având un înalt grad de calificare a muncii. Sonaca se angajează să instruiască angajații locali, contribuind astfel la transferul de aptitudini, cunoștințe și expertiză de mediu.

"Noua fabrică Sonaca va contribui la dezvoltarea durabilă a industriei aerospațiale din România. Credem că fabrica va demonstra că aici pot fi produse componente pentru avioane de înaltă calitate, și că acest lucru va atrage noi investiții generatoare de valoare adaugată în sectorul de producție și va întări baza de cunoștințe locale", a declarat Matteo Patrone, director regional pentru România și Bulgaria la BERD.

La rândul său, Bernard Delvaux, CEO al Sonaca SA, susține că lansarea activității din România va întări competitivitatea companiei și va consolida creșterea în următorii cinci ani.

Investiția face parte din eforturile BERD de a spori competitivitatea sectorului privat din România și de a susține investițiile străine directe care generează locuri de muncă. BERD, un investitor instituțional de top în România, a investit până în prezent peste 7 miliarde de euro în toată țara și a mobilizat fonduri în valoare de peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanțare pentru aceste proiecte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina