Cele mai multe proiecte fotovoltaice au fost construite în Oltenia și în nordul Munteniei

Cele mai multe proiecte fotovoltaice au fost construite în Oltenia și în nordul Munteniei

Capacitățile de producere a energiei fotovoltaice în România au ajuns la o putere instalată totală de 1.286 MW, preferatele investitorilor fiind regiunea Olteniei și partea de nord a Munteniei, potrivit unui document al Transelectrica, datat 15 decembrie 2015.

Astfel, operatorul de distribuție CEZ Oltenia a racordat capacități fotovoltaice cu o putere instalată totală de 259,8 MW. La foarte scurtă distanță urmează Electrica Muntenia Nord, care a racordat 259,7 MW de panouri fotovoltaice.

Electrica Transilvania Nord a racordat 223,1 MW, Enel Distribuție Muntenia a branșat la rețea proiecte de 195,8 MW, în timp ce Electrica Transilvania Sud a racordat 176,5 MW. Urmează Enel Distribuție Banat (80 MW), Enel Distribuție Dobrogea (58,5 MW) și E.ON Moldova (8 MW). În același timp, au fost racordate direct în rețeaua Transelectrica proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 25 MW.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 de MW la finele lunii noiembrie a acestui an, potrivit unui alt document al Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

Puterea instalată la finele lunii noiembrie este mai mică decât cea de la 31 octombrie, când în sistem erau 5.180 de MW de energie regenerabilă. Scăderea cea mai accentuată s-a văzut la turbine eoliene, de la 3.186 de MW luna precedentă, la 3.129 MW.

La finele anului 2014, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW.

Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

'În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7000 GWh) și ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh', potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /