China: Un jurnalist "mărturisește" că a provocat haos pe piețele bursiere

Un jurnalist financiar "a mărturisit" că a provocat "panică și dezordine" pe piețele bursiere chineze și "pierderi uriașe țării", a relatat mass-media de stat din China duminică, informează AFP. Wang Xiaolu, un jurnalist de la revista Caijing, a fost reținut după recenta furtună bursieră chineză pentru răspândirea de informații false cu privire la titlurile financiare cu contracte la termen, potrivit agenției oficiale China Nouă (Xinhua), preluată de France Presse.

Într-un articol publicat în iulie, Wang a afirmat că autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare studia posibilitatea ieșirii fondurilor publice de pe piață.

Comisia chineză de reglementare a piețelor financiare (CSRC) a dezmințit rapid ceea ce a scris jurnalistul, numindu-l "iresponsabil".

Potrivit agenției oficiale, jurnalistul "a mărturisit" că "informațiile sale false au creat panică și dezordine la Bursă, subminând serios încrederea în piețe și provocând pierderi uriașe țării și investitorilor".

Dar revista Caijing a declarat, într-un comunicat postat pe site-ul ei, că "apără dreptul jurnaliștilor de a-și face datoria potrivit legii".

China Nouă a anunțat de asemenea reținerea unui oficial al organismului de supraveghere a pieței chineze și a altor patru înalți responsabili pentru "infracțiuni" pe piața de capital.

Mass-media guvernamentală din China anunță regulat ceea ce sunt prezentate drept mărturisiri ale unor suspecți în afaceri importante, amintește France Presse.

Agenția de presă chineză a anunțat de asemenea că 197 de persoane au fost sancționate în cadrul unei campanii speciale a poliției contra zvonurilor pe internet asupra piețelor bursiere din China, în legătură cu recentele explozii mortale din Tianjin și alte "evenimente importante".

Niciun detaliu nu a fost furnizat privind sancțiunile, dar potrivit China Nouă acuzațiile includ afirmația că un bărbat a murit la Beijing din cauza crizei bursiere, falsificarea numărului de victime de la Tianjin și difuzarea de zvonuri "sedițioase" asupra festivităților din China pentru a 70-a aniversare a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial, adaugă AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela anunţă că poliţiştii de la Rutieră vor fi dotaţi cu camere video: Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură…

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă