Comisia Europeană: Contractele dintre Hidroelectrica și unii clienți nu constituie ajutoare de stat

Comisia Europeană: Contractele dintre Hidroelectrica și unii clienți nu constituie ajutoare de stat

Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de firma de stat Hidroelectrica cu unii traderi de electricitate și consumatori industriali nu au implicat acordarea de ajutoare de stat în sensul normelor UE, a decis Comisia Europeană, după o anchetă amănunțită demarată în luna aprilie 2012, informează un comunicat al Executivului comunitar publicat vineri.

Potrivit Comisiei Europene, aceste contracte au fost încheiate fie în condiții de piață sau, acolo unde tarifele au fost sub nivelul pieței, statul român nu poate fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Analiza Comisiei a scos în evidență în special faptul că prețurile percepute de Hidroelectrica pentru nouă clienți ai săi (ArcelorMittal, Alro, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec) au fost în linie cu prețul de referință de pe piață.

În cazul prețurilor percepute de la Luxten-Lighting, Electrocarbon și Elsid, acestea au fost mai mici decât prețul de referință de pe piață. Cu toate acestea, investigația Comisiei nu a stabilit dacă decizia de a acorda condiții favorabile acestor jucători relativ minori poate fi atribuită autorităților române.

În consecință, Comisia a concluzionat că niciunul din contractele de vânzări examinate nu a implicat ajutoare de stat.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu o cotă de piață de 30%. În primul trimestru din 2015, a înregistrat un profit profit brut în valoare de 405 milioane lei, mai mult decât dublu comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, de 178 milioane lei. Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvență în ultimii trei ani, prima dată fiind în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Joi, Hidroelectrica a anunțat că toate contestațiile traderilor împotriva măsurii denunțării contractelor de vânzare energie electrică au fost respinse de Tribunalul București. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a încercat renegocierea tuturor contractelor bilaterale în vigoare la data deschiderii procedurii, în scopul alinierii prețului contractual la condițiile pieței, prețul fiind la acel moment dublu față de cel practicat în contracte. Executarea contractelor încheiate cu traderii de energie i-a adus companiei, în perioada 2006 — 2012, un prejudiciu de peste 1 miliard de euro, reprezentând diferența dintre prețul pieței și cel din contractele cu traderii de energie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...