Criza francului elveţian, în Parlament

Criza francului elveţian, în Parlament

Biroul permanent al Camerei Deputatilor urmeaza sa decida luni daca va cere o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii privind situatia disperata a romanilor care au credite in franci elvetieni. Moneda a atins niveluri record fata de leu saptamana trecuta, cand a ajuns sa coste aproape cat un euro. Daca trendul va continua, 75 000 de romani imprumutati in franci sunt in pericol sa nu isi mai poata plati ratele.

PNL a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare si audierea conducerii BNR in Parlament referitor la acesta situatie. Deputat PNL Andreea Paul Vass, a declarat ca vrea "un mecanism de interventie pentru situatii de calamitate financiara".

PSD, in schimb, sustine rescadentara creditelor prin asa zisa "Electorata". Potrivit acesteia, persoanele fizice primesc o reducere fiscala daca beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. Una dintre conditii este ca venitul persoanelor care solicita restructurarea sa nu depaseasca 2.200 lei brut pe luna. Deducerea fiscala din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei si se aplica dupa perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ministrul Finantelor Darius Valcov a declarat vineri seara dupa intalnirea cu oficialii BNR de la banca centrala, ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor acestei ordonante din 2014.

Reprezentantii BNR au lasat la latitudinea bancilor rezolvarea situatiei si au spus ca fiecare client trebuie sa negocieze cu institutia de unde s-a imprumutat.

Pana la gasirea unei rezolvari concrete de catre guvernanti, bancile au anuntat solutii de moment

OTP Bank Romania va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.

Reprezentantii Raiffeisen i-au chemat la banca pe clientii imprumutati in CHF si care acum au probleme financiare.
Dar nu ia in calcul plata ratelor la un curs valutar mai favorabil agreat de banca.

"Cursul de schimb nu este o variabila in contractul de credit, dat fiind ca fiecare client a primit in cont suma de bani contractata in moneda respectiva (in cazul in discutie, franci elvetieni), si trebuie sa ramburseze tot franci elvetieni, potrivit Codului Civil", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Raiffeisen Bank, intrebati daca banca ar putea stabili un curs de schimb leu/franc elvetian mai favorabil pentru clientii cu credite in franci, in conditiile mentinerii acestuia la un nivel ridicat. Sursa  HotNews.ro

CONTEXT

Cursul francului elvetian anuntat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, si a atins un nou maxim, in timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, noteaza Mediafax.
Referinta francului elvetian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, cand a crescut cu 15,7%, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede dupa anuntul Bancii Elvetiei, cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...