Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cursul BNR a scăzut la 4,4340 lei/euro şi a atins cel mai REDUS nivel din ultimele şase luni

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 4,4340 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele şase luni, într-o piaţă unde cotaţiile au coborât până aproape de 4,43 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse.

Rata de schimb leu/euro afişată vineri este cu 1,63 bani (0,37%) mai mică decât nivelul de miercuri, de 4,4503 lei/euro. Un curs sub cel de vineri a fost publicat de BNR pe 7 noiembrie, când euro a fost cotat la 4,4331 lei.

Cursul de referinţă leu/dolar a scăzut, vineri, cu 2,03 bani (0,63%), de la 3,2194 unităţi la 3,1991 unităţi. O paritate mai redusă decât cea de vineri a fost atinsă cel mai recent în 14 noiembrie 2011, dată când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Leul s-a întărit, vineri, şi faţă de francul elveţian, rata de schimb coborând cu 1,12 bani (0,31%), de la 3,6488 lei/franc la 3,6376 lei/franc. O cotaţie mai mică decât cea de vineri a fost înregistrată în 8 ianuarie 2014.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

În prima parte a şedinţei de marţi cotaţiile au scăzut până la 4,4370 lei/euro, pentru prima dată în ultimele cinci luni, însă apoi cursul s-a întors uşor peste 4,45 lei/euro. Fluctuaţiile au venit pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni, potrivit dealerilor, care au afirmat atunci că volumul de tranzacţionare în creştere ar putea să fi fost determinat de vânzări de valută şi constituirea de depozite în lei sau de unele companii care au vândut euro şi au cumpărat lei.

Rata de schimb a fluctuat uşor miercuri în jurul nivelului de 4,45 lei/euro, iar în prima oră a sesiunii de vineri, paritatea a coborât din nou sub 4,44 lei/euro, cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a zilei fiind de 4,4310 lei/euro.

"Leul a continuat să se întărească, avansând miercuri cu circa 0,5% până la maximele lunii noiembrie, dincolo de 4,43/euro, şi a rămas în preajma acestor niveluri, într-o şedinţă cu lichiditate foarte scăzută ieri, când piaţa locala a fost închisă. Dacă recenta întărire a leului s-a petrecut pe fondul unor evoluţii mixte în regiune, de această dată a avut loc odată cu scăderea randamentelor pentru titlurile de stat lei, sugerând un interes în creştere din partea nerezidenţilor pentru instrumentele datoriei publice în lei. Continuăm, totuşi, să credem că leul nu se va îndepărta semnificativ de nivelul de 4,45/euro în perioada următoare, întrucât BNR ar putea prefera un tipar al leului similar cu cel din trimestrul al patrulea al 2013, aşa cum a sugerat în trecut", au afirmat analiştii ING Bank, într-o notă transmisă vineri.

La deschiderea şedinţei de vineri, euro a fost tranzacţionat la 4,44 lei, cu 0,65 - 0,9 bani (0,15% - 0,2%) sub cotaţiile de la închiderea şedinţei de miercuri, de 4,4465 - 4,4490 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a scăzut sub 4,44 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4340 - 4,4355 lei, cu 1,25 - 1,35 bani (0,28% - 0,3%) sub închiderea de miercuri.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor afişate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă uşor, de la 3,38% - 3,88% pe an la 2,78% - 3,28% pe an.

Astfel, dobânzile au coborât sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, însă sunt, încă, mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 3,36% - 3,86% pe an la 2,87% - 3,37% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut de la 3,14% pe an la 3,15% pe an.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

3 ALERTĂ Va fi MĂCEL! Mobilizare masivă a românilor din Europa pentru alegeri! Lăcrimezi când vezi că tot ei înc…

4 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

5 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde