DEFICIT de 781 milioane euro în primele 7 luni, înregistrat de contul curent al balanţei de plăţi

DEFICIT de 781 milioane euro în primele 7 luni, înregistrat de contul curent al balanţei de plăţi

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 781 milioane euro în primele şapte luni, faţă de un excedent de 92 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a redus cu circa 100 milioane euro în iulie, fiind influenţat de adâncirea deficitului la venituri primare şi bunuri.

 

În primul semestru, deficitul se situa la 878 milioane euro.

Astfel, în perioada ianuarie-iulie, deficitul înregistrat de balanţa veniturilor primare (denumite "venituri" de BNR până în prezent) s-a adâncit cu 1,04 miliarde euro, de la 958 milioane euro la 1,99 miliarde euro, iar cel al balanţei bunurilor cu 252 milioane euro, de la 2,9 miliarde euro la 3,15 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României.

Totodată, execendetul veniturilor secundare (denumite până în prezent "transferuri curente") s-a redus cu 308 milioane euro, de la 1,17 miliarde euro la 865 milioane euro.

Pe de altă parte, balanţa serviciilor şi-a sporit excedentul cu 727 milioane euro, la 3,5 miliarde euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,309 miliarde euro, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 76 milioane euro net.

Datoria externă pe termen lung se plasa la 77,64 miliarde euro la 31iulie (81,3% din total datorie externă), în scădere cu 1,4% faţă de sfârşitul anului trecut.

Datoria externă pe termen scurt se situa la aproape 17,84 miliarde euro (18,7% din total datorie externă), cu 4,8% mai mică.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”