Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Deficitul comercial s-a majorat cu 1,2 miliarde euro în 9 luni; exporturile au urcat cu 4,7%, iar importurile cu 7,1%

Deficitul balanței comerciale a României s-a majorat cu peste 1,23 miliarde de euro în primele nouă luni din acest an, în condițiile în care exporturile FOB ale României au depășit 40,91 miliarde de euro, iar importurile CIF s-au cifrat la aproximativ 46,45 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică.

În perioada ianuarie — septembrie 2015, exporturile au crescut cu 4,7%, iar importurile au urcat cu 7,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost de peste 5,53 miliarde de euro, mai mare cu 1,23 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

În luna septembrie a acestui an, exporturile FOB au fost de peste 4,91 miliarde de euro, importurile CIF au fost de aproximativ 5,66 miliarde de euro, rezultând un deficit de 741,6 milioane de euro. Față de luna august 2015, exporturile din luna septembrie au crescut cu 25,4%, iar importurile s-au majorat cu 18,4%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în perioada ianuarie — septembrie a fost de 30,03 miliarde de euro la expedieri și de 35,63 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,4% din total exporturi și 76,7% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada menționată a fost de 10,88 miliarde de euro la exporturi și de peste 10,81 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,6% din total exporturi și 23,3% din total importuri.

În primele nouă luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44% la export și 36,6% la import) și alte produse manufacturate (32,9% la export și respectiv 31,3% la import).

Prețul FOB (Free on Board — liber la bord) înseamnă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Prețul CIF (cost, insurance, freight — cost, asigurare, navlu) înseamnă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportul internațional. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante