Economia Germaniei a crescut cu 0,8% în primul trimestru, în timp ce Franţa a stagnat

Germania a înregistrat creştere a PIB de 0,8% în primul trimestru, faţă de trimestrul al patrulea, în timp ce în Franţa economia a stagnat, evoluţie care evidenţiază traiectoria divergentă a celor mai mari două economii ale zonei euro.

Economia Germaniei a crescut cu 0,8% în primul trimestru, în timp ce Franţa a stagnat (Imagine: Shutterstock)

Dacă acest trend se menţine, ar putea crea dificultăţi Băncii Centrale Europene la stabilirea unei dobânzi care să fie adecvată ambelor economii, în timp ce rezultatul mai slab al Franţei va spori şi mai mult presiune asupra preşedintelui François Hollande, scrie cotidianul Wall Street Journal.

După ce a majorat puternic taxele în primele 18 luni în funcţia de preşedinte, Hollande şi-a schimbat abordarea în ianuarie şi a promis reducerea cheltuielilor statului şi taxe mai mici pentru companii, astfel încât acestea să poată investi şi angaja.

Biroul de statistică al Germaniei a informat, joi, că Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% în primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Creşterea este cea mai rapidă începând cu primul trimestru din 2011 şi dublă faţă de rata din ultimul trimestru al anului trecut.

Consumul a reprezentat principalul motor al creşterii, mai ales cheltuileile efectuate de populaţie şi stat. Comerţul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au arătat declinul exporturilor şi accelerarea importurilor.

În contrast, în Franţa, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investiţiile, potrivit datelor publicate joi de autorităţile de statistică, care arată că recuperarea la nivelul zonei euro rămâne slabă.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat stagnare în primele trei luni comparativ cu trimestrul patru din 2013. PIB a avansat cu 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, iar analiştii consultaţi de Wall Street Journal anticipau un avans de 0,1% în ianuarie-martie.

Economia Franţei a evitat contracţia prelungită înregistrată de zona euro în ultimii ani, dar a fluctuat între rate trimestriale reduse de creştere şi contracţie în ultimii doi ani.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion