Economia scade, PREȚURILE cresc

Inflația în iulie, pe locul doi în Europa

Austria şi România au fost, în luna iulie 2014, ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,7%, respectiv 1,5%), un nivel mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat la nivelul UE 28, unde preţurile au înregistrat o creştere anuală de 0,6%, potrivit Agerpres.

Comparativ cu luna iunie 2014, inflaţia a crescut în opt state membre (inclusiv în România de la 0,9% până la 1,5%), a rămas stabilă în patru state şi a scăzut în 13 state membre. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Bulgaria (minus 1,1%), Grecia (minus 0,8%) şi Portugalia (minus 0,7%).

În zona euro, în luna iulie 2014, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 0,4%, de la nivelul de 0,5% înregistrat în luna iunie. Este vorba de cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Cel mai mare impact de creştere asupra inflaţiei în zona euro a venit de pe urma preţurilor la restaurante şi cafenele (care au crescut cu 0,08 puncte procentuale) şi chirii (care au crescut cu 0,06 puncte procentuale). În schimb, preţul fructelor a scăzut cu 0,13 puncte procentuale, la fel ca şi preţul legumelor şi serviciilor de telecomunicaţii care au crescut cu 0,11 puncte procentuale fiecare.

Inflaţia anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar putea să-i determine pe gardienii monedei euro să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum au scăzut, în iulie faţă de iunie, cu 0,05%, iar comparativ cu iulie 2013, inflaţia a fost de 0,95%. Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (august 2013 - iulie 2014) faţă de precedentele 12 luni (august 2012 - iulie 2013), determinată pe baza IPC este 1,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,4%.

Sursa: realitatea.net


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț