Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei

Euronews: România, un posibil viitor nod energetic al Europei

După ce a descoperit în anul 2012 un imens zăcământ de gaze naturale în platoul continental românesc al Mării Negre, compania OMV Petrom a identificat recent și un zăcământ de petrol tot în platoul continental, dar mai aproape de litoralul românesc, iar aceste descoperiri ar putea redesena harta energetică a Europei, se arată într-un reportaj difuzat vineri de Euronews.

Prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, România ar putea să nu mai aibă nevoie de importuri, iar în eventualitatea în care zăcămintele vor fi mai semnificative decât se estimează în prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene, explică Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, citată de Euronews.

Și Ucraina vecină a sperat că va reuși să găsească noi zăcăminte de hidrocarburi în platoul ei continental, dar, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia, acest vis s-a sfârșit.

România obține din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel că importă din Rusia mai puțin de 20% din necesar, iar în condițiile în care încrederea în partenerul rus scade tot mai mult, noile zăcăminte offshore s-ar putea dovedi vitale, notează Euronews.

În opinia profesorului Silviu Neguț, unul dintre cei mai apreciați experți români în geopolitică, România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiția depășirii unui obstacol, și anume 'acțiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre'. 'Cred că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura soluție', punctează profesorul Neguț, citat de postul european de știri.

După ce Rusia a abandonat proiectul gazoductului South Stream, UE caută alternative de aprovizionare cu gaze, printre variantele avute în vedere numărându-se un gazoduct care să traverseze Turcia și dezvoltarea transportului de gaze naturale lichefiate între Georgia și România prin Marea Neagră. Dar România încă mai are de lucru pentru a finaliza interconectarea rețelei sale de gazoducte cu cele ale Bulgariei, Ungariei și Republicii Moldova. Comisia Europeană insistă asupra nevoii de a realiza gazoducte cu flux invers pentru ca Europa să fie protejată de capriciile Rusiei.

Pe de altă parte, Euronews notează că România a înțeles că o modalitate de a obține independența energetică este reducerea consumului de energie, dând exemplul programelor deja demarate, precum reabilitarea termică a blocurilor din București sau 'revoluția verde' ilustrată de investițiile masive în producția de biogaz și energie eoliană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro