Gazprom, la cuţite cu Rosneft. Gigantul gazelor s-a plâns Guvernului rus că îşi pierde puterea de negociere din cauza planurilor Rosneft de a exporta gaze

Gazprom, la cuţite cu Rosneft. Gigantul gazelor s-a plâns Guvernului rus că îşi pierde puterea de negociere din cauza planurilor Rosneft de a exporta gaze

Gazprom a trimis o scrisoare guvernului rus în care cere anularea modificărilor la legea care reglementează exporturile de gaze. Prin acestea, Rosneft a primit acordul pentru realizarea unui terminal de gaze naturale lichefiate în Marea Peciora, în nordul Rusiei. Legea „va întări poziţia de negociere a potenţialilor clienţi străini pentru gazul rusesc“, creând un exces de concurenţă printre furnizorii din ţară, scrie Valery Golubev, director adjunct al Gazprom, în scrisoarea către Ministerul Economiei, potrivit Bloomberg .

Puterea concurenţei: preţul la gaz ar scădea

Statul rus ar putea primi mai puţini bani la buget din taxa pe export dacă atât clienţii actuali cât şi cei viitori vor pune presiune pe preţ, în cazul în care Rusia majorează numărul de furnizori, scrie Golubev în scrisoarea datată iunie 2014. Numai în prima jumătate a acestui an s-au colectat la buget 8 miliarde de dolari din taxa pe exportul de gaze naturale, echivalent cu 4% din veniturile statului.

Gigantul rus Gazprom, cea mai mare companie gazieră din întreaga lume, are în acest moment monopol pe exporturile de gaze din Rusia. Autorităţile au erodat, însă, la finele anului trecut acest avantaj, după ce a permis construirea a două terminale de gaze naturale lichefiate, din care unul al Rosneft în insula Sahalin şi altul pentru Novatek – al doilea producător rus de gaze naturale, controlat de către oligarhul Ghenadi Timcenko, în peninsula Yamal.

Proiectul din Sahalin costă 8 miliarde de dolari, este realizat împreună cu ExxonMobil şi ar trebui inaugurat în 2018. Proiectul din Marea Peciora costă 4 miliarde de dolari şi va fi funcţional tot din 2018. În zăcământul de gaze din această zonă a fost detonată o bombă nucleară în perioada URSS.

Chinezii au folosit deja acest argument

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să reorienteze exporturile energetice spre Asia, după ce anexarea Crimeei şi sprijinul dat insurgenţilor din Estul Ucrainei au deteriorat relaţiile cu Europa.

Gazprom a semnat recent un contract de 400 de miliarde de dolari pentru exportul de gaze naturale în China, contractul fiind pe 30 de ani. Rosneft, care este condusă de către Igor Sechin – fost vicepremier rus, fost spion, considerat „mâna dreaptă“ a lui Putin – face lobby pentru a avea acces la conductele Gazprom.

„Partea chineză a folosit faptul menţionat mai sus în negocierile cu Gazprom ca un argument pentru a exercita presiune asupra preţului“, mai scrie Golubev în scrisoare. Rusia are nevoie de „un mecanism efectiv de coordonare al tuturor exporturilor“ pentru a evita supracapacitatea din partea producătorilor independenţi, mai scrie în scrisoare.

Contractul semnat de Rusia cu China vine după mai mult de zece ani de negocieri.

Sechin este hotărât să exporte gaz

Rosneft este cel mai mare producător rus de ţiţei şi extrage 40% din producţia Rusiei. Gigantul a fost fondat pe rămăşiţele Yukos, un grup petrolier care a fost deţinut de către oligarhul Mihail Hodorkovski, dar care a fost lichidat de către statul rus. Hodorkovski a fost acuzat de spălare bani şi evaziune fiscală şi a stat zece ani în închisoare, fiind eliberat în lua decembrie a anului trecut. În urma lichidării, Rosneft a cumpărat majoritatea activelor Yukos şi a devenit cel mai mare producător rus de petrol. Anul trecut, Rosneft a preluat cu 55 de miliarde de dolari şi TNK-BP, până atunci cel de-al treilea producător rus de ţiţei, care era deţinut de către grupul British Petroleum şi patru oligarhi ruşi.

Sechin are în plan diversificarea surselor de venituri ale Rosneft şi intrarea masivă pe piaţa gazelor.

Unul dintre activele cele mai interesante pe care Rosneft le-a preluat odată cu TNK-BP îl constituie Rospan International, care deţinea zăcăminte de gaze. Acestea pot susţine o producţie zilnică de gaze echivalentă cu 1,4 milioane de barili echivalent petrol, ceea ce înseamnă 15 miliarde de metri cubi anual.

Rosneft a produs anul trecut 13 miliarde de metri cubi de gaze şi ţinteşte ca în 2020 să ajungă la 100 de miliarde de metri cubi anual, potrivit planurilor trasate de Sechin. Spre comparaţie, Gazprom a produs anul trecut 479 de miliarde de metri cubi.

Acces şi la conducte

Pe lângă exportul prin terminalul de gaze lichefiate din Marea Peciora, Rosneft doreşte să exporte direct în China, prin conducte. Guvernul are deja în analiză un proiect prin care şi alţi producători ar putea exporta în China, dacă participă la realizarea de conducte în Siberia şi Estul Îndepărtat. În cazul în care proiectul este aprobat, atunci ar putea primi acces la conducte şi alte companii, precum Novatek, Rosneft, dar şi Lukoil şi Surgutneftegaz, producătorii numărul doi şi trei de petrol ai Rusiei.

Gazprom a înregistrat anul trecut un profit net de 31,9 miliarde de dolari, la venituri de 164 de miliarde de dolari. Rosneft a raportat pe 2013 un câştig net de 15,6 miliarde de dolari la venituri de 146 de miliarde de dolari. În 2004, înaintea preluării activelor Yukos, statul rus voia sa fuzioneze Rosneft cu Gazprom.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale