Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Inflația anuală a rămas în teritoriu negativ în august, la -1,9%, un nou minim istoric în perioada post-comunistă

Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în august, la minus 1,9%, în scădere de la minus 1,7% în iulie, iar inflația lunară a ajuns la 0,51%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

"Prețurile de consum în luna august 2015 comparativ cu luna august 2014 au fost mai mici cu—1,9%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu—1,7%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.)", spune INS.

În luna august 2015, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 30,4%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 24,4%.

Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2014 — august 2015) față de precedentele 12 luni (septembrie 2013 — august 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,3%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 0,5%.

Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza de inflație pentru anul în curs, aceasta urmând să se mențină în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, iar apoi să revină în teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă. El a precizat că, potrivit estimărilor BNR, inflația va rămâne sub nivelul minim al intervalului de variație (1,5% — n. r.) până la începutul anului 2017.

Potrivit lui Isărescu, România nu riscă intrarea în deflație, deși se estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 Dăncilă, declarații halucinante la Antena 3! Fraților, pe asta o droghează păpușarii din Secu?

4 Va salva Iohannis Curtea Supremă din mâinile PSD? Moment-CHEIE în justiție!

5 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan