Japan Credit Rating Agency a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la stabilă la pozitivă

Japan Credit Rating Agency a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la stabilă la pozitivă

Japan Credit Rating Agency (JCRA) a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la stabilă la pozitivă aferentă rating-ului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung în valuta și în moneda locală, BBB-/BBB, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, joi, AGERPRES. 'Decizia agenției de a îmbunătăți perspectiva de rating de la stabil la pozitiv reflectă eforturile guvernului privind reducerea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent, nivelului redus al datoriei publice și eforturile depuse în creșterea absorbției fondurilor europene și a nivelului investițiilor străine directe', se precizează în comunicat.

Agenția de rating notează eforturile privind rambursarea împrumuturilor contractate de la FMI în perioada 2009 — 2011, precum și politica de menținere a deficitului bugetar la niveluri reduse.

'În ciuda recentelor măsuri de relaxare fiscală, constând în reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, creșterea salariului minim pe economie și reduceri de taxe, agenția estimează că impactul acestora asupra deficitului bugetar va fi limitat, în condițiile înregistrării unei creșteri economice estimate la un nivel de 3% în anul 2015 și 2016, dar și în contextul reducerilor de cheltuieli bugetare realizate progresiv începând cu anul 2009', se mai arată în comunicat.

În data de 14 aprilie, Agenția de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală, la 'BBB minus/A-3', perspectiva asociată fiind una stabilă.

'BBB minus' este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiții. România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's și de un calificativ 'BBB minus' de la Fitch.

Standard&Poor's precizează că menținerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă, pe fondul perspectivelor de creștere economică relativ stabile.

'În 2014, economia României a crescut cu aproape 3%, susținută de avansul consumului din sectorul privat. Gospodăriile au beneficiat de pe urma scăderii inflatiei, în special pe fondul declinului prețului petrolului, precum și de efectele creșterii veniturilor și gradului de ocupare. Ne așteptăm ca aceste efecte să se manifeste și pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimăm că cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condițiile în care rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante din sectorul bancar va continua, permițând astfel reluarea creditării în sectorul privat. În consecință, credem că economia României va înregistra o creștere medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018', se arată într-un comunicat al S&P.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!