Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Leul a continuat să se deprecieze față de franc la cursul BNR; un nou minim istoric de 4,4716 lei/franc

Francul elvețian a continuat să se aprecieze, luni, față de leu pe piața din România, iar Banca Națională a României a calculat un curs de 4,4716 lei/franc, cu 4,88 bani (1,1%) peste cel din ședința de vineri, de 4,4228 lei/franc.

Pentru euro, Banca Națională a calculat un curs de 4.5018 lei/euro, în scădere cu 0,77 bani (0,17%) comparativ cu valoarea de 4,5095 lei/euro din ședința precedentă.

Leul s-a apreciat și față de dolarul american, cu 0,48 bani (0,12%), la un curs de referință de 3,8815 lei/dolar, în comparație cu 3,8863 lei/dolar, în ședința de vineri.

Gramul de aur s-a scumpit și luni semnificativ, cu 2,26 lei (1,44%), până la valoarea de 159,1885 lei, față de 156,9255 lei, la cât a fost cotat vineri.

Modificarea Ordonanței referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe lună la 2.500 lei net pe lună și a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50% reprezintă una dintre soluțiile analizate la sfârșitul săptămânii trecute de conducerea Băncii Naționale a României (BNR) și ministrul Finanțelor, pentru clienții afectați de aprecierea puternică a francului elvețian în raport cu leul, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Francul elvețian s-a apreciat puternic, în data de 15 ianuarie, pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În aceeași zi, la București, leul a pierdut aproape 16% față de franc, până la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotația din ședința de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Potrivit ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, un număr de 75.412 români au credite în franci elvețieni. De asemenea, peste 90% din aceste credite sunt concentrate la șase bănci.

La rândul său, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a declarat recent, pentru AGERPRES, că impactul aprecierii francului elvețian în fața euro și, implicit, a leului, nu este major în piața interbancară românească și nu are cum să influențeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, și doar 3,8% sunt deținute de persoane fizice.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

2 „Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenoroc…

3 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

4 VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa. O moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

5 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă