Numărul locuinţelor din Spania confiscate de bănci a crescut cu 11% anul trecut, la aproape 50.000

Numărul locuinţelor din Spania confiscate de bănci a crescut cu 11% anul trecut, la aproape 50.000

Numărul locuinţelor din Spania confiscate de bănci pentru neplata împrumuturilor a crescut în 2013 cu 11,1%, la aproape 50.000, potrivit datelor publicate luni de Banca Spaniei.

Numărul locuinţelor din Spania confiscate de bănci a crescut cu 11% anul trecut, la aproape 50.000 (Imakgine: Mediafax Foto/AFP)

Spania s-a confruntat din 2008 atât cu criza financiară internaţională, cât şi cu spargerea unei bule speculative imobiliare.

Banca centrală a început să publice din 2013 date referitoare la locuinţele confiscate, iniţial în baza unei investigaţii la bănci, iar ulterior le-a obligat să raporteze periodic date.

Băncile, care au primit în 2012 un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro, au confiscat anul trecut 49.694 de locuinţe, din care marea majoritate, respectiv 38.961, au fost locuinţe principale, iar restul reşedinţe secundare sau pentru închiriat.

În 21.521 de cazuri, proprietarii au renunţat voluntar la proprietăţile deţinute, în cadrul unei proceduri de cedare către bancă a acestora pentru stingerea datoriilor.

Băncile au recurs la justiţie pentru recuperarea a 28.173 de locuinţe, cu 18,5% mai multe faţă de 2012, care în majoritatea cazurilor, respectiv 26.113, erau deja goale.

"În 2012 şi 2013, peste 100.000 de familii şi-au pierdut locuinţele", se arată într-un comunicat al asociaţiei clienţilor băncilor.

Datele scot în evidenţă că criza ipotecară continuă şi sute de mii de familii continuă să fie victimele legislaţiei spaniole injuste, în acest domeniu, potrivit asociaţiei.

În ultimii ani, evacuarea proprietarilor şi locatarilor supraîndatoraţi a provocat indignare în Spania, mai ales în urma mai multor sinucideri ale unor persoane aflate pe punctul de a fi scoase în stradă.

Asociaţia victimelor creditelor imobiliare, care organizează regulat demonstraţii la domiciliul persoanelor ameninţate cu evacuarea, susţine că din 2009 a împiedicat peste 1.000 de evacuări şi a ajutat la relocarea a 1.000 de persoane.

Datele Băncii Spaniei publicate luni arată că evacuările sunt totuşi un fenomen limitat în ţară. Astfel, numai 2.060 de locuinţe ocupate au fost evacuate prin decizie judecătorească şi a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine doar în 147 de cazuri, faţă de 346 în 2012.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a suferit două recesiuni în cinci ani, iar şomajul a atins în primul trimestru un maxim istoric de 25,93%, chiar dacă ţara a intrat pe drumul redresării. În primul trimestru, economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,4%.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...