Oană (Autoritatea de Audit): Parcă avem o țară cu 2 sisteme - unul pe fonduri europene, unul pe achiziții publice

Oană (Autoritatea de Audit): Parcă avem o țară cu 2 sisteme - unul pe fonduri europene, unul pe achiziții publice

Vicepreședintele Autorității de Audit, Gheorghe Oană, consideră că România pare a fi o țară cu două sisteme, unul pe fonduri europene, unde se aplică norme "dure, clare", și achizițiile publice, unde normele sunt "mai relaxante și mai flexibile".

"Parcă avem o țară și două sisteme, niște norme dure, clare, care se aplică adecvat pe partea de fonduri europene și altele mai relaxante și mai flexibile, pe achiziții publice", a declarat, luni, vicepreședintele Autorității de Audit, Gheorghe Oană, într-o dezbatere publică organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Potrivit acestuia, noua legislație ce se va implementa în domeniul achizițiilor publice, din 2016, nu aduce modificări importante din punctul de vedere al Autorității de Audit.

"Noua legislație care se va implementa din 2016 nu aduce modificări importante, din punctul nostru de vedere. Aduce o serie de modificări pentru partea de achiziții publice finanțate din bugetul de stat, din fondurile naționale. Și, într-adevăr, acolo va trebui să se facă reguli precise și să se aplice ca atare. Parcă avem, până la aceste noi norme, o țară și două sisteme, niște norme dure, clare, și care se aplicau adecvat pe partea de fonduri europene, și altele, mai relaxante și mai flexibile, pe achiziții publice", a spus Gheorghe Oană.

IPP a organizat, luni și marți, un workshop internațional cu tema "O nouă viziune în achiziții publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice și noi coordonate de lucru cu mediul privat".

"Este adevărat că marea majoritate a neregulilor constatate de noi sunt în zona de achiziții publice. Cam 90% dintre nereguli. Unele sunt deranjante. Nu vorbesc de fraude. Unele chestiuni se întâmplă din necunoaștere, chiar prostie de multe ori. Pe noi cel mai tare ne deranjează frecvența lor. Dacă cineva greșește o dată și apoi se corectează e altceva. Dar se întâmplă cam în aceleași zone, în aceleași instituții, să persiste. De acum înainte, toate aceste greșeli vor fi altfel instrumentate. Ne vom concentra foarte tare pe partea de achiziții publice, pe proceduri', a mai spus Gheorghe Oană.

În fața acestor provocări legate de modificarea cadrului legal în achizițiile publice, IPP solicită Guvernului o mai largă consultare publică cu prelungirea duratei de consultare și mai ales o strânsă implicare a structurilor asociative ale administrației publice, având în vedere noile competențe cerute autorităților contractante.

"Pe mine nu mă sperie schimbarea legislației, cât faptul că ne-am asumat niște termene — 1 ianuarie 2016 pentru legislația primară aprobată de Parlament. Apoi urmează legislația secundară, iar în trimestrul II 2016 ar trebui să intre în vigoare toată legislația. Lucrul cel mai greu la noi este aplicarea legii, cum se aplică legea. Avem câteva zone foarte grele, mai ales la autoritățile contractante și mai ales în administrația locală, în care vom avea mai mult de muncă. Unii oameni, după atâta perioadă de achiziții cu rezultatele pe care le-au avut, nu mai au ce căuta în zona aceasta', a precizat vicepreședintele Autorității de Audit.

Un alt subiect dezbătut a fost legat de resursa umană specializată să utilizeze un sistem standardizat de achiziții publice, creșterea competențelor, divizarea responsabilităților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”