PARADOX Curentul electric s-a ieftinit în piaţa de profil, dar facturile la consumatori cresc lună de lună

PARADOX Curentul electric s-a ieftinit în piaţa de profil, dar facturile la consumatori cresc lună de lună

Pe de-o parte, producătorii se plâng că au ajuns în 2014 să livreze pieţei energie la preţuri situate la jumătatea nivelurilor din 2011-2012, iar de cealaltă parte facturile care în urmă cu doi ani arătau costuri lunare de 50 până la 70 de lei pentru un apartament acum arată peste 120 de lei.

Spre exemplu, administratorul judiciar al Hidroelectrica , Remus Borza, a arătat ieri, în cadrul conferinţei „Focus Energetic“, că în urmă cu doi ani compania vindea energie cu peste 250 de lei/MWh, pentru ca acum să i se recunoască un tarif reglementat de doar 115 lei/MWh, iar pe piaţa liberă sunt tarife de cel mult 160 de lei/MWh.

Ne chinuim cu toţii, producătorii, să găsim în piaţă clienţi la 160 de lei/MWh, după ce în 2012 depăşeam lejer 250 lei/MWh. Acest lucru este, desigur, benefic pentru consumatori, dar poate fi fatal pentru industrie“, a spus Remus Borza .

Ştim cu toţii, însă, că la consumatori nu se regăseşte o scădere, ci dimpotrivă, avem o creştere masivă a tarifelor la energie.

Practic, în timp ce producătorii au strâns cureaua şi au câştigat mai puţin, consumatorii au strâns cureaua şi au plătit mai mult – unde s-au scurs aceşti bani?

Explicaţiile ANRE

Întrebaţi de „Adevărul“ cum se explică acest paradox, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ne-au răspuns că sunt „extrem de preocupaţi“ de problematica preţurilor şi că au în vedere o serie de măsuri reparatorii.

Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, ne-a declarat că această situaţie „este în analiza noastră“ de mai mult timp şi că „există acele binecunoscute venituri amânate din anii 2009-2012, de ordinul miliardelor de lei, pe care se fac presiuni să se introducă în factura consumatorilor finali, dar noi analizăm lucrurile în această perioadă şi încercăm să oprim creşterile“.

Elementele de adaos (la preţ –n.n.) sunt certificatele verzi şi cogenerarea, plus tarifele de distribuţie şi de furnizare, care atârnă foarte greu în facturile finale, iar celor implicaţi le atragem atenţia foarte serios să respecte cadrul legal şi de reglementare în activitatea curentă“, ne-a spus oficialul ANRE.

El a mai afirmat că Autoritatea este „extrem de preocupată“ de modul în care distribuitorii de energie respectă reglementările întrucât a primit din ce în ce mai multe sesizări de „comportamente abuzive“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”