Preţul uleiului de măsline, în creştere din cauza secetei din Spania şi a unei bacterii din Italia

Preţul uleiului de măsline, în creştere din cauza secetei din Spania şi a unei bacterii din Italia

Preţul uleiului de măsline este în creştere din cauza secetei din sudul Spaniei şi a unei bacterii care atacă plantaţiile de măslini din Italia, factori care vor afecta producţia celor mai mari cultivatori din lume.

Preţul uleiului de măsline, în creştere din cauza secetei din Spania şi a unei bacterii din Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sudul Spaniei este afectat de mai multe luni de o secetă severă, care afectează în special Andaluzia. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial, înaintea Italiei, iar Andaluzia asigură 45% din producţia ţării.

În faţa riscului unei recolte foarte scăzute în acest an, piaţa a reacţionat, iar cotaţia uleiului de măsline extravirgin a crescut în numai câteva săptămâni de la 2,4 euro pe kilogram la 2,7 euro, potrivit federaţiei spaniole a industriei de profil, Infaoliva. Preţul mediu din ultimii zece ani a fost de 2,45 euro pe kilogram.

În Italia, pericolul vine de la bacteria "Xylella fastidiosa", al cărei atac duce la uscarea măslinilor. Bacteria a apărut anul trecut în sudul Italiei.

"Nu există remediu, singura soluţie este arderea arborilor contaminaţi pentru a preveni extinderea rapidă a bacteriei", a declarat Raffaele Piano, producător din centrul regiunii Apulia.

Piano estimează că preţurile vor creşte cu 30%-40% din cauza faptului că vor fi mai puţine măsline, deci mai puţin ulei, el precizând însă că nu va fi afectată calitatea.

Şi producătorii şi analiştii din Spania se aşteaptă la creşterea preţurilor în lunile următoare, dar au evitat să facă estimări.

"Este o veste bună pentru producători. Producţia mare din sezonul trecut a avut ca efect scăderea preţurilor", a declarat Thomas Mielke, analist la institutul Oil World din Germania.

În ultimii 20 de ani, producţia de măsline a crescut cu aproape 60% la nivel mondial, avans generat de ţări precum China, Statele Unite, Australia şi Canada, potrivit Consiliului Internaţional al Uleiului.

În sezonul trecut, respectiv perioada octombrie-iunie, producţia Spaniei a fost de 1,77 de milioane de tone, cu 40% peste media ultimilor patru ani, potrivit Ministerului Agriculturii de la Madrid. Pentru actualul sezon, este anticipată o producţie de 800 de mii până la 1 milion de tone.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...