RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1 - 7 DECEMBRIE - ECONOMIC

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1 - 7 DECEMBRIE - ECONOMIC

Vizita misiunii comune de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE), care se află la București în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritățile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015, negocierile pe marginea nivelului deficitului bugetar pentru anul 2015 și graficul de liberalizare a prețului gazelor naturale sunt câteva din principalele subiecte economice ale săptămânii 1-7 septembrie.

De asemenea, în săptămâna care se încheie a fost lansat în dezbatere publică un pachet de măsuri antievaziune fiscală, care include lansarea unei loterii a bonurilor fiscale și trecerea de case de marcat cu rolă de hârtie la case de marcat cu jurnal electronic, a fost lansat Pactul pentru fiscalitate, o inițiativă prin care experți în fiscalitate, personalități ale lumii academice și reprezentanți ai mediului de afaceri s-au angajat să găsească împreună cele mai bune soluții pentru stimularea economiei și dezvoltarea societății românești, și au avut loc proteste ample ale sindicatelor din poliție, industria alimentară, dar și ale societăților independente de service auto.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care se încheie duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 8 — 14 decembrie 2014.

* Numărul sosirilor și al înnoptărilor în structurile de primire turistică având funcțiuni de cazare au înregistrat, în primele zece luni ale anului în curs, creșteri cu 6,5% și, respectiv, cu 5,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2013, relevă datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, numărul sosirilor și înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au înregistrat creșteri cu 9,9%, respectiv cu 2,5%.

* Peste 204.000 de români au semnat petiția de reducere la 5% a TVA la carne și la preparatele din carne, a anunțat, marți, Federația Națională Pro Agro, într-o conferință de presă. Cei mai mulți semnatari sunt din zona București/Ilfov, urmați de arădeni și brașoveni.

* Reprezentanții din industria cărnii vor ca experții organizațiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne și produse din carne să fie invitați la discuțiile cu misiunea Fondului Monetar Internațional privind bugetul pe 2015 și să le expună acestora motivele oportunității acestei măsuri, a declarat, marți, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, într-o conferință de presă. "Obiectivul nostru este ca scăderea TVA de la 24% la 5% să fie preluată în bugetul anului 2015 cu acțiune imediată, de la 1 ianuarie", a spus Jurconi.

* Prețurile producției industriale din România au scăzut pe total cu 0,4%, în octombrie 2014, comparativ cu luna precedentă, pe piața internă și pe cea externă fiind mai mici cu 0,1% și, respectiv, 0,9%, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică. Față de luna octombrie 2013, prețurile producției industriale pe total au rămas la același nivel, iar pe piața internă au crescut cu 0,6% și pe cea externă au scăzut cu 1,1%.

* Companiile românești au înregistrat, în 2013, cele mai bune performanțe la nivel consolidat din ultimii patru ani, dar, cu toate acestea, aproape 60% dintre ele se află în continuare în stare de dificultate netratată, pondere similară cu anul 2012, arată un studiu privind evoluția mediului de afaceri din România. Mai puțin de 2,3% din totalul companiilor active asigură peste 40% din totalul angajaților din țară, ceea ce subliniază o mare fragilitate la nivel național, prin dependența de un număr atât de mic de companii cu impact social și economic.

* Numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a scăzut cu 178 în luna octombrie 2014, față de luna anterioară, și a ajuns la 1.178.782, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice /MFP/. Numărul de bugetari a scăzut cu 221 în administrația publică centrală, în timp ce numărul posturilor ocupate în administrația publică locală a crescut cu 43.

* Bulgaria, România și Suedia au fost singurele state din Uniunea Europeană care au înregistrat în octombrie o creștere a prețurilor producției industriale, comparativ cu perioada similară din 2013, în condițiile în care indicatorul a scăzut cu 1,3% în zona euro și cu 1,5% în Uniunea Europeană, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Greva piloților de la Lufthansa, desfășurată în perioada 1 — 2 decembrie, a obligat compania germană să anuleze 1.350 de zboruri, fiind afectați peste 150.000 de pasageri, transmite Reuters. În urma eșecului negocierilor cu conducerea companiei referitoare la programele de pensionare anticipată, piloții, reprezentați de sindicatul Vereinigung Cockpit (VC), au încetat activitatea luni, ora 11,00 GMT, până marți, ora 22,59 GMT, pe zborurile pe distanțe scurte și medii, precum și marți între orele 02,00 — 22,59 GMT, pentru zborurile pe distanțe lungi și Cargo, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

* Industria bancară globală a revenit pe profit pentru prima dată de la criza financiară, deși creditorii europeni încă sunt în urma rivalilor, se arată într-un raport publicat, marți, de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG), transmite Reuters. 'Băncile din America de Nord au revenit pe creștere și înregistrează profit economic (EP), în timp ce creditorii din Europa dau semne reduse de redresare", se arată în raportul BCG.

* Scăderea prețului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al țițeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.

* Înmatriculările de autoturisme noi marca Dacia au crescut cu 18,2% în perioada ianuarie — noiembrie 2014, la 94.366 de unități, comparativ cu 79.867 de unități în primele 11 luni din 2013, arată datele publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA), transmite Reuters. Înmatriculările de autoturisme pe piața franceză au înregistrat, în intervalul ianuarie — noiembrie 2014, o creștere de 3,8%, la 1.632.534 vehicule, de la 1.615.137 în perioada similară din 2013, a anunțat CCFA.

* Economia Rusiei ar putea intra anul viitor în prima recesiune din ultimii cinci ani, a avertizat, marți, adjunctul Ministrului Economiei, Alexei Vedev, pe fondul scăderii prețului la petrol și a sancțiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, transmite Bloomberg. PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta anul viitor cu 0,8%, față de estimarea anterioară ce indica un avans de 1,2%, le-a declarat jurnaliștilor Vedev. În acest trimestru, economia rusă se va contracta probabil sau va înregistra un recul, în timp ce în primele trei luni din 2015 se va contracta, a adăugat oficialul.

* Un număr de 250 de români care au încheiat polițe de asigurare obligatorie a locuințelor /PAD/ au solicitat constatări ale daunelor, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sâmbătă, 22 noiembrie, în regiunea Vrancea, informează Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale /PAID/, societatea care emite polițele PAD.

* Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat marți anunțul și caietul de sarcini pentru licitația privind acordarea celor două multiplexuri de televiziune digitală naționale nealocate în procedura precedentă, precum și a 40 de multiplexuri regionale și 19 locale.

* Ultima variantă a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2004 privind piața de capital, publicată de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ pe website-ul propriu, conține unele prevederi care aduc atingere drepturilor acționarilor, susține Asociația Brokerilor, într-un comunicat remis marți AGERPRES.

* Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Csutak Nagy Laszlo, a preluat de la 1 decembrie atribuțiile președintelui ANSVSA, până la numirea unui nou președinte, în condițiile în care din aceeași dată a fost eliberat, la cerere, din funcția de președinte cu rang de secretar de stat, Vladimir Mănăstireanu.

* Datele avansate de Asociația Societăților de Service Auto Independente /ASSAI/, conform cărora peste 80% din dosarele de daune în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto /RCA/ s-ar finaliza cu plăți mai mici sau cu întârziere, sunt nerealiste, susține Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.

* Peste 21.200 de contracte au fost analizate până în prezent în cadrul Programului 'Casa Verde — sesiunea din 2011', iar alte aproximativ 2.600 de dosare vor intra în analiză până la sfârșitul acestui an, suma decontată deja către 191 de persoane fizice fiind de 1,145 milioane lei, a anunțat, marți, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.

* Aplicația Spațiul Privat Virtual, prin care contribuabilii pot comunica online cu administrația fiscală, care a funcționat începând din 15 septembrie ca proiect pilot pentru contribuabilii persoane fizice din București și Ilfov, a fost extinsă pentru încă 17 județe.

* Directorul general al grupului petrolier austriac OMV, Gerhard Roiss, a minimalizat, marți, importanța anunțului potrivit căruia Rusia a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, afirmând că investițiile ce vor fi făcute în Marea Neagră joacă un rol mult mai important pentru OMV, transmite Reuters.

* Rezervele valutare la Banca Națională a României /BNR/ se situau, la 30 noiembrie 2014, la 31,467 miliarde euro, în scădere față de datele înregistrate la 31 octombrie, când erau în sumă de 32,214 miliarde de euro, potrivit informațiilor publicate, marți, de către banca centrală.

* Ritmul de creștere a vânzărilor mondiale de smartphone-uri va încetini în 2015, când ar urma să fie vândute 1,5 miliarde smartphone-uri, o creștere de 12,2% comparativ cu cele 1,3 miliarde unități vândute în 2014, în creștere cu 26% comparativ cu anul trecut, arată un studiu publicat de firma de cercetare de piață IDC, transmite AFP.

* România a înregistrat o creștere economică de 1,8% în trimestrul III al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar în primele nouă luni avansul consemnat de Produsul Intern Brut a fost de 2,8% pe serie brută și de 3,1% pe seria ajustată sezonier, raportat la același interval al anului 2013, potrivit datelor provizorii (1) publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 și a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,4% față de trimestrul I 2014 și a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% față de trimestrul IV 2013.

* Industria, agricultura și sectorul comunicațiilor au contribuit cel mai mult la creșterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

* Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna octombrie 2014, comparativ cu luna septembrie, a crescut pe ansamblu cu 1,6% ca urmare a creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,4%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+2,3%). Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică transmis, miercuri, AGERPRES, vânzările de produse nealimentare au scăzut, în această perioadă, cu 0,1%.

* Volumul comerțului cu amănuntul în România a crescut cu 5,8% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind a patra mare creștere înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerțul cu amănuntul a urcat în octombrie cu 1,4%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere de 2%. Comerțul cu amănuntul în UE a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,1%, iar cele de alimente, băuturi și țigări au urcat cu 0,9%.

* Diferențele apărute în datele referitoare la Produsul Intern Brut /PIB/, atât de discutate, au apărut, deoarece la momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

* Aproximativ 500 de membri ai Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (FSDPR) 'Al. I. Cuza' protestează, miercuri, în fața sediului Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cerând în principal recuperarea drepturilor salariale pierdute în ultimii ani. Protestatarii fluieră din vuvuzele, scandează lozinci precum 'Drepturile înapoi!' sau 'Demisia!' și agită pancarte pe care se poate citi: 'Cerem o mărire de 10%' și 'Drepturile polițiștilor trebuie respectate!'.

* Producția și serviciile din zona euro au scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, confirmând temerile că economia regiunii s-ar putea contracta din nou, transmit CNBC și Reuters. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în noiembrie la 51,1 puncte, de la 52,1 puncte în luna precedentă, potrivit datelor companiei de analize financiare Markit publicate miercuri. Estimarea preliminară a Markit arăta că în noiembrie indicatorul PMI s-a situat la 51,4 puncte.

* Noul Plan de Mers al Trenurilor 2014-2015 va intra în vigoare începând cu data de 14 decembrie și va fi valabil până la 12 decembrie 2015. 'Oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii pieței atât prin optimizarea orariilor și a capacității de transport, cât și prin asigurarea condițiilor de confort pe categorii de trenuri, utilizându-se eficient resursele disponibile', se arată într-un comunicat al CFR Călători, remis, miercuri, AGERPRES. Zilnic se vor afla in circulație peste 1.100 de trenuri, în funcție de perioada din an.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,57 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna decembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin șase licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 270 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitații de certificate de trezorerie cu discont, una pe 15 octombrie, în valoare de un miliard de lei, și alta pe 22 decembrie, în sumă de 500 milioane lei.

* Guvernul francez a confirmat, miercuri, că va reduce anul viitor deficitul la 4,1% din PIB, față de ținta anterioară de 4,3% din PIB, în urma măsurilor suplimentare de reducere a cheltuielilor adoptate pentru a evita sancțiunile Uniunii Europene, transmite Reuters. În 2013, Franța a obținut încă doi ani pentru a-și reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilită de UE, iar în octombrie a anunțat că în 2014 va înregistra un deficit de 4,4% din PIB, iar în 2015 de 4,3% din PIB.

* Avansul economiei Elveției a depășit estimările în trimestrul trei din 2014, depășind statul vecin Germania, datorită majorării cheltuielilor de consum, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie — septembrie 2014, PIB-ul Elveției a urcat cu 0,6%, după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, au anunțat miercuri autoritățile de la Berna. Analiștii se așteptau la o creștere de 0,3% a economiei Elveției în trimestrul trei din 2014.

* Prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 1 iulie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale, a anunțat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).

* Firmele din România vor trebui să înlocuiască, într-un an și jumătate, casele de marcat fiscale cu role de hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anunțat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Inițiativa face parte dintr-un set de măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe care îl va promova Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, alături de introducerea unei loterii fiscale și de schimbul automat de informații între Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ și bănci.

* Economia gri în România poate fi redusă cu până la 9,9% cumulat în următorii șapte ani, reprezentând aproximativ 14 miliarde euro, dacă vor fi implementate gradual o serie de măsuri adoptate cu succes în alte țări, arată un studiu realizat de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers, prezentat miercuri la Palatul Victoria.

* Reducerea TVA la alimentele bio ar însemna încasări mai mici cu circa 800.000 de euro la bugetul de stat, în condițiile în care consumul de alimente bio prin rețeaua de magazine nu a depășit 4-5 milioane de euro în anul 2013, consideră președintele Asociației Bio România, Marian Cioceanu.
"Asociația Bio România estimează ca la nivelul anului 2013 consumul de alimente bio prin rețeaua de magazine nu a depășit 4-5 milioane de euro, dacă nu luăm în calcul autoconsumul sau vânzările directe de către persoanele fizice. În aceste condiții, reducerea TVA la alimentele bio va însemna între 600.000 — 800.000 de euro, încasați mai puțin, bani care cu siguranță vor fi compensați prin creșterea volumului alimentelor bio procesate și comercializate în România", a declarat președintele Bio-România.

* Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată, miercuri, de la sistemul Energetic Național, din cauza unor probleme apărute la partea clasică, informează Nuclearelectrica, printr-un comunicat remis AGERPRES.
'Societatea Națională Nuclearelectrica SA informează că în data de 3 decembrie 2014, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a Unității 1 CNE Cernavodă, s-a decis în mod conservativ desincronizarea Turbogeneratorului de la Sistemul Energetic Național, cu menținerea reactorului la putere', se menționează în comunicat.

* Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a convocat, miercuri, de la ora 15,00, Comitetul ministerial pentru situații de urgență în vederea analizării tuturor informațiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunțat ministerul de resort, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
În acest moment, MMSC colectează și analizează toate datele legate de acest subiect și precizează că se află în permanent contact cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu.

* Industria cărnii din România a reușit să depășească efectele crizei, însă trebuie să mai 'lucreze' la profitabilitate, arată un studiu sectorial Coface, publicat miercuri.
După patru ani consecutiv în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficiența de ansamblu a activității în favoarea dezvoltării comerciale și menținerii cotelor de piață, în 2013 se continuă evoluția favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor, sectorul înregistrând a treia creștere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, însoțită pentru prima dată și de o restabilire a profitabilității (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri). Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arată studiul.

* Investițiile nete realizate în economia națională au crescut în trimestrul III 2014 cu 0,1% față de trimestrul III 2013 și au totalizat 17,634 miliarde lei (prețuri curente), potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică /INS/.
Pe primele nouă luni din 2014, investițiile nete realizate în economia națională au înregistrat, însă, o scădere de 5,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut și s-au cifrat la 42,67 miliarde lei (prețuri curente).

* Responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene în acordarea ajutoarelor de stat va crește, prin reforma europeană în domeniu, în condițiile în care Comisia Europeană dorește ca majoritatea facilităților de natura ajutorului de stat să fie verificată la nivel național, iar CE să realizeze doar un control ex-post a modului în care sunt respectate regulile, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

* Cele 10 fonduri de pensii facultative administrate privat (Pilonul III) din România aveau înregistrate, la 30 septembrie a.c., un număr de 336.456 participanți, în creștere cu 7,37% față de 31 decembrie 2013, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, publicate joi.
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro), în creștere cu 20,29% comparativ cu ultima zi din anul anterior.

* Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) a ajuns la 6,2 milioane de persoane la 30 septembrie 2014, în creștere cu 4,19% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.
Potrivit Autorității, dintre cele 6,2 milioane persoane, aproximativ 171.000 nu au avut nicio contribuție virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanților cu cel puțin o contribuție fiind de 6,02 milioane.

* Furnizorii de rețele de comunicații electronice la infrastructura de comunicații din Timișoara care vor încheia contracte de acces la canalizația municipală vor avea dreptul de a-și partaja infrastructura/rețeaua proprie cu alți furnizori de rețele de comunicații electronice, se arată în avizul conform emis, joi, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, referitor la derularea proiectului 'Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara'.

* Aeroportul Internațional Henri Coandă București s-a situat, anul trecut, pe locul 44 în Uniunea Europeană după numărul pasagerilor care îl tranzitează anual, arată datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cel mai mare aeroport din România a deservit 7,6 milioane de pasageri în 2013, în creștere cu 7,3% față de 2012. Dintre aceștia, 5,9 milioane de pasageri au sosit sau plecat din/către destinații din UE, 1,1 milioane cu destinații internaționale din afara UE, iar 549.000 de pasageri reprezintă curse interne.

* Retailerii FMCG (Fast Mover Consumer Goods) din România nu comercializează fructe și legume autohtone provenite din agricultura ecologică, cu toate că gradul de comercializare a acestui tip de produse fără certificare ecologică a crescut la 55%, conform studiului "Retailer Scorecard 2014', remis joi AGERPRES.
Cercetarea, realizată de WWF, arată că se menține îmbunătățirea la nivel de piață pentru fructele și legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciunul dintre cei 11 retaileri prezenți în studiu nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică.

* Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă (CNE) a fost reconectată miercuri seară, la orele 23,21, la Sistemul Energetic Național, a anunțat, joi, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). 
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată, miercuri, în mod conservativ de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a unității, reactorul fiind menținut tot timpul la putere.

* Numărul locuințelor finalizate în primele nouă luni ale anului a fost în creștere cu aproape 2.000 de unități (7,37%), până la 28.555 unități, comparativ cu perioada similară din 2013, mai mult de jumătate fiind ridicate în mediul urban, relevă datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate joi.
Potrivit sursei citate, la nivel trimestrial, în perioada iulie — septembrie 2014, față de trimestrul III din anul anterior, repartiția pe fonduri de finanțare a locuințelor terminate arată că a crescut atât numărul locuințelor realizate din fondurile private, cât și numărul locuințelor realizate din fondurile publice cu 999 de locuințe, respectiv cu 240 de locuințe.

* Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul III din 2014, o rată de creștere de 2,22% față de trimestrul precedent și de 5,22% raportat la același trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).
În formă brută (neajustată), comparativ cu aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (2,13%, respectiv 5,25%).

* Autoritățile române și Misiunea Fondului Monetar Internațional /FMI/ negociază un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, iar două componente — alocările suplimentare pentru armată și cofinanțarea fondurilor europene sunt negociate separat, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la lansarea Pactului pentru fiscalitate.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat joi că îi va acționa în instanță pe Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaților, și pe deputatul PNL, Andreea Paul.

* Garantez cu demisia din funcția pe care o ocup faptul că prețurile la energie și în special la gazele naturale din producția internă pentru populație nu vor crește de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

* Pactul pentru fiscalitate, o inițiativă prin care experți în fiscalitate, personalități ale lumii academice și reprezentanți ai mediului de afaceri s-au angajat să găsească împreună cele mai bune soluții pentru stimularea economiei și dezvoltarea societății românești, a fost lansat joi în dezbatere publică, în cadrul unui eveniment desfășurat la Casa Academiei.

* În luna decembrie, pensiile vor fi primite de beneficiari în avans, înainte de Sărbători, a anunțat joi, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, printr-un comunicat remis AGERPRES.

* Infrastructura de transport, infrastructura energetică și cea de broadband reprezintă piloni esențiali pentru creșterea competitivității la nivel național și domeniile cu cel mai mare potențial în ceea ce privește mobilizarea de noi investiții în România, a arătat joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, care a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Competitivitate, secțiunea Piață Internă și Industrie.

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ va publica din nou pe site, pentru consultare publică, proiectul de modificare a Codului Fiscal, iar noul document va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

* Internetul mobil de bandă largă a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 până la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni sau peste două milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteză în plus, în decursul unui an, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

* Indiferent câte firme din România sunt în stadiul de insolvență, la ora actuală este important să avem o lege proaspătă, dar după părerea mea, de restructurare au nevoie toate cele 700.000 de companii din țară, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României /BNR/.

* România a avut a cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu precedentele trei luni, potrivit celei de-a doua estimări publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Datorită unei creșteri economice trimestriale de 1,8%, România este lider în UE, urmată de Polonia (0,9%), Marea Britanie, Slovenia și Grecia (toate cu un avans de 0,7%). Scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 0,4%), Austria (minus 0,3%) și Italia (minus 0,1%).

* Nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură începând cu 1 ianuarie 2015, utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
'Începând cu anul 2016, nivelul astfel obținut se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie', precizează un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice, remis vineri AGERPRES.

* Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2014 al Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/ va fi suplimentat cu suma de 1,3 milioane lei pentru categoria 'Bunuri și servicii', se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ supus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, pe propria pagină de internet.
Potrivit documentului, elaborarea proiectului de modificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an al ANM este determinată de majorarea, în conformitate cu prevederile legale cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014.

* Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, și ministrul slovac al Economiei, Pavol Pavlis, vor semna un acord pe 15 ani privind livrarea anuală a șase milioane tone metrice de petrol din Rusia către Slovacia, transmite agenția rusă Sputnik.
De asemenea, Rusia va livra anual Europei Occidentale șase milioane tone metrice de petrol.

* Peste 200 de sindicaliști din industria alimentară protestează vineri, de la ora 10,00, în fața Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cerând autorităților să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne și produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.
Protestatarii fluieră din vuvuzele și agită pancarte pe care se poate citi: "Nici muncă fără pâine, nici pâine fără carne", "De Crăciun tăiem porcul cu tot cu TVA", "Vrem 5% TVA la carne și produse din carne", "Acum ori niciodată".

* O parte din hotelurile din Capitală vor reduce tarifele cu 50% în cadrul programul special "Weekend în București', care începe vineri, un program derulat de Federația Patronatelor din Turismul Românesc(FPTR).
Programul special "Weekend în București' se află la a III-a ediție și are ca scop promovarea Capitalei ca o destinație de Crăciun, se arată pe site-ul FPTR.AGERPRES

* Creșterea țintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB reflectă accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene și în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO și confirmate la ultimul Summit NATO, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilierul primului ministru.

* Noul proces de etichetare a alimentelor va începe în 13 decembrie 2014 urmând ca afișarea declarației nutriționale și scoaterea în evidență a alergenilor să devină obligatorii, pe majoritatea etichetelor la alimentele preambalate, începând cu 2016.

* Termenul pentru normalizarea condițiilor de muncă pe acele posturi în care salariații își desfășoară activitatea în condiții deosebite ar putea fi prelungit până la data de 31 decembrie 2015, în cazul angajatorilor care dețin, la 31 decembrie 2014, avizul de reînnoire și care nu au putut realiza până la această dată măsurile necesare, potrivit unui proiect de hotărâre publicat vineri pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

* Creșterea țintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB reflectă accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene și în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO și confirmate la ultimul Summit NATO, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilierul primului ministru.

* Economia americană a creat 321.000 de noi locuri de muncă în luna noiembrie, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2012, iar rata șomajului s-a menținut la 5,8%, cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii, transmite Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa