RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 OCTOMBRIE- ECONOMIC

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 OCTOMBRIE- ECONOMIC

Programul "Prima mașină" și scăderea livrărilor de gaze din Rusia către România au reprezentat, în această săptămână, unele dintre cele mai importante subiecte economice, alături de aprobarea, de către Comisia Europeană, a schemei de ajutor de stat în sectorul energetic și reconfirmarea, de către agenția de rating Standard&Poor's, a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

În plan extern, Comisia Europeană a publicat rezultatele testelor de rezistență la care au fost supuse statele membre ale UE în legătură cu o eventuală întrerupere totală a livrărilor de gaze din Rusia și a transmis o serie de notificări unor state membre, printre care și România, pentru modul de transpunere a Directivei privind administratorii de fonduri de investiții alternative, pentru aplicarea normelor UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și a normelor privind impozitarea veniturilor din dobânzi etc.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care se încheie duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 20-26 octombrie 2014.

*Pensiile vor crește cu 5% din ianuarie 2015, iar indemnizațiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%, a declarat luni, la o conferință despre pensiile private, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

*Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2014 a fost atribuit profesorului francez Jean Tirole, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

*Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a scăzut, în luna august 2014, față de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,8% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,7%, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică.

*Inspectorii sanitari veterinari au efectuat 7.023 de controale la unitățile din industria agroalimentară, iar neregulile constatate au fost sancționate prin aplicarea unui număr de 32 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 101.400 de lei și prin aplicarea a 74 de avertismente, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)VSA.

*Livrările de gaze rusești în România au fost luni cu 9,2% mai mici decât cele normale, deși, inițial, Gazprom anunțase o reducere de 10,6% pentru această zi, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții Departamentului pentru Energie.

*Rusia și China vor semna un număr de circa 40 de acorduri 'importante', cu ocazia vizitei primului ministru chinez Li Keqiang la Moscova, a anunțat luni șeful guvernului rus Dmitri Medvedev, în contextul în care, confruntată cu o gravă criză în raporturile sale cu Occidentul, Rusia încearcă să-și consolideze relațiile cu China, relatează AFP.

*Tinerii din România nu sunt informați și interesați de fondurile de pensii private, iar Casa Națională de Pensii /CNP/ îi repartizează aleatoriu la cele opt fonduri de pensii administrate private, atunci când aceștia se angajează și devin asigurați în sistemul de asigurări sociale.

*Grupul Gazprom vrea să construiască 20 de benzinării în Bulgaria până la finele lui 2016, pentru a ajunge la o rețea de 55 de stații de alimentare, a declarat luni directorul general al NIS Petrol Bulgaria, Ivan Kostadinov, transmite Novinite.

*Fondurile de pensii private din România administrează active de 4,25 miliarde euro, iar 94% din investiții sunt în România, potrivit datelor la finalul lunii septembrie prezentate luni, la o conferință de specialitate, de conducerea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

*Numărul autovehiculelor noi înmatriculate în România a crescut, în septembrie, cu aproape 26%, până la 8.146 de unități, comparativ cu perioada similară din 2013, dintre care 5.561 de unități au fost autoturisme, arată datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicate luni, consultate de AGERPRES.

*Toate cele 17.000 de vouchere alocate persoanelor fizice în Programul 'Rabla' din acest an s-au epuizat cu o lună înainte de termenul-limită, a anunțat, luni, Ministerul Mediului și Schimbările Climatice /MMSC/.

*Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) propune încadrarea în grad de handicap pentru toate persoanele care suferă de elefantiazis, a anunțat, luni, instituția.

*Deficitul bugetar al Greciei a fost mai redus anul trecut decât s-a anunțat inițial, arată datele prezentate, luni, de Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT), în conformitate cu noile reglementări contabile europene, transmite Reuters.

*Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat, luni, 200 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 2,54%, printr-o emisiune de obligațiuni pe trei ani, cu scadența reziduală la 22 de luni.

*Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat luni, la Bacău, că în data de 16 octombrie va începe plata avansurilor din subvenții pentru cei peste un milion de fermieri care și-au depus cererile de finanțare la APIA.

*Investitorii achiziționează masiv obligațiuni ungurești și românești, deoarece se așteaptă la scăderi ale randamentelor bondurilor în regiune, încurajați de decizia Poloniei de a reduce rata dobânzii la un nivel record, transmite Bloomberg.

*Grupul american Apple Inc a anunțat că modele iPhone 6 și iPhone 6 Plus vor fi disponibile în peste 115 țări până la sfârșitul anului, transmite Reuters.

*Producția industrială a județului Suceava a crescut, în primul semestru al acestui an, cu 19,3% comparativ cu perioada similară din 2013, cu mult peste media de creștere la nivel național, de 9,1%, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

*Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a informat marți că în primele șase luni ale acestui an profitul său net a scăzut cu aproximativ un sfert din cauză că Ucraina nu a plătit banii datorați pentru gazele naturale livrate, transmite Reuters.

*Avuția privată mondială va crește cu 40% până la 369.000 de miliarde de dolari în 2019 și peste un sfert din creștere va veni din partea piețelor emergente, arată un raport publicat marți de banca elvețiană Credit Suisse Group AG., transmite Bloomberg.

*Impozitele și taxele nu sunt boli, ci elemente esențiale ale funcționării oricărui stat, dar predictibilitatea lor este absolut obligatorie pentru sănătatea atât a companiilor cât și a mediului de afaceri, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov, în cadrul Foreign Investors Summit 2014.

*România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției, dar investitorii străini rămân preocupați de acest fenomen, atât în sectorul de stat cât și în cel privat, având în vedere că taxele neplătite de companiile evazioniste vor fi recuperate de la firmele corecte din punct de vedere fiscal, a susținut, marți, președintele Consiliului Investitorilor Străini din România (FIC), Mihai Bogza, în cadrul unei conferințe de profil.

*Cererea mondială de petrol va înregistra o creștere mai slabă decât preconiza anterior iar prețul țițeiului ar putea continua să scadă, potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), transmite Reuters.

*Clarificarea drepturilor de proprietate, combaterea corupției și o infrastructură adecvată reprezintă principalele provocări ale României pentru a obține creștere economică în următoarea decadă, având în vedere că economia națională rămâne dependentă de intrările de capital străin, a declarat marți consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, în cadrul unei conferințe de profil.

*Întreruperile neplanificate în alimentarea cu energie electrică (penele de curent) au lăsat în beznă anul trecut fiecare consumator din România câte 427 de minute în medie, astfel că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să introducă un sistem de penalizare pentru operatorii din domeniu, arată un raport privind calitatea serviciului de distribuție a energiei la nivelul anului 2013, realizat de ANRE.

*Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ a publicat, marți, pe propria pagină de Internet, spre dezbatere publică, Planurile de management pentru trei arii și rezervații naturale protejate aflate în Baia Mare și în extravilanul localității Gilău, județul Cluj.

*Producția industrială în Uniunea Europeană (UE 28) a scăzut cu 1,4% în luna august 2014 comparativ cu luna iulie 2014, însă în România ritmul contracției a fost aproape dublu, minus 2,7%, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

*Autoritățile române vor merge la Bruxelles, pe 22 octombrie, pentru negocieri cu Comisia Europeană pe tema observațiilor la PNDR 2014-2020, a declarat marți secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi, în cadrul Foreign Investors Summit 2014.

*Numărul petițiilor din sectorul asigurări înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate, s-a cifrat la 6.278 în primul semestru din 2014, în scădere cu 8,99% față de perioada similară a anului trecut, informează un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, remis marți AGERPRES.

*Administrațiile publice locale vor fi exceptate de la plata taxei pentru utilizarea drumurilor naționale pentru proiectele de investiții în infrastructura de apă și canal, potrivit unui ordin semnat de secretarul de stat pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor, Alexandru Năstase.

*Curtea Europeană de Justiție, instanța supremă europeană, a început, marți, o analiză a legalității programului de achiziții de obligațiuni demarat de Banca Central Europeană (BCE) în urmă cu doi ani, analiză ce ar putea avea o semnificație importantă asupra altor inițiative anunțate recent de președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

*Agricultura, un domeniu strategic, de importanță deosebită pentru România, este subfinanțată, doar 3-4% din totalul creditelor acordate în România fiind destinate acestui sector, a declarat, marți, Ileana Bratu, director în cadrul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

*Ministerul Economiei din Germania a înrăutățit prognoza de creștere a PIB-ului la 1,2%, în 2014, și la 1,3%, în 2015, pe fondul turbulențelor externe și a avansului moderat al economiei mondiale, transmite Reuters.

*Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar, înainte de plata dobânzilor, de 2,5 miliarde de euro sau 1,4% din PIB, în primele nouă luni din acest an, a anunțat marți adjunctul ministrului elen de Finanțe, Christos Staikouras, transmite site-ul ekathimerini.com

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVĂ

*Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, și alți specialiști din cadrul MFP au participat marți la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfășurată la Luxemburg, subiectul principal pe agenda discuțiilor fiind dezvoltarea și implementarea Planului European de Investiții, informează un comunicat al MFP remis AGERPRES.

*Victor Cionga a fost numit, miercuri, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Electrica SA, având un mandat până în ianuarie 2016, informează un comunicat al Electrica, remis AGERPRES.

*Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat marți 30 de milioane de lei de la băncile locale, aceasta fiind o sumă suplimentară aferentă licitației de obligațiuni de luni, când Trezoreria a atras 200 de milioane de lei, la un randament de 2,54%.

*Bugetul pentru 2014 al schemei de ajutor de stat pentru transportatorii rutieri licențiați privind returnarea a 4 eurocenți din acciza pentru motorină va fi de 40 de milioane de lei (8,44 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat, marți, de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.

*Masiva datorie publică a Italiei a scăzut în august cu 20,5 miliarde de euro, la 2.148 de miliarde de euro, a anunțat, marți, Banca Centrală a Italiei, transmite ANSA.

*Grupul petrolier austriac OMV, acționarul majoritar de la Petrom, a anunțat marți seară că mandatul directorului general Gerhard Roiss se va încheia înainte de termen iar Consiliul de supraveghere a început demersurile pentru un succesor, transmite Wall Street Journal.

*Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a anunțat marți că a plasat calificativul Franței sub supraveghere cu perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ratingul 'AA plus' atribuit în prezent țării ar putea fi coborât, informează AFP.

*Vânzările de autovehicule situate în palierele joase de preț sau mașinile puțin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil ar putea crește cu până la un miliard de lei datorită programului 'Prima mașină', se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanță Privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

*Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, 'Prima mașină', informează Biroul de presă al Executivului.

*Producția agricolă s-a cifrat, anul trecut, la 78,464 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% comparativ cu anul precedent, pe fondul majorării producției vegetale cu 38,8%, potrivit datelor definitive ale Institutului Național de Statistică (INS) remise, miercuri, AGERPRES.

*Italia și China au semnat 20 de acorduri de cooperare economică în valoare totală de opt miliarde de euro, au anunțat marți cele două țări, relatează DPA.

*Beneficiarii din România au primit marți cu 26,7% mai puține gaze rusești în raport cu nominalizările transmise de Transgaz, informează Departamentul pentru Energie, printr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

*Taxa pe construcțiile speciale, precum și alte taxe și impozite, vor putea fi reanalizate în momentul în care statul român va reuși să colecteze între 37% și 38% venituri în produsul intern brut, față de 32 — 33% cât se colectează în prezent, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

*Valoarea investițiilor străine directe în România a ajuns, în 2014, la 1,4 miliarde de euro, țara având posibilitatea să redevină o piață potențială pentru investitorii străini, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de specialitate, Viorel Ciocoiu, consilier al secretarului de stat în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine.

*Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit peste 6,43 miliarde de euro, din totalul de 9,3 miliarde de euro alocați prin PNDR 2007 — 2013, către beneficiarii care au depus până în prezent cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor, se arată într-un comunicat al instituției remis miercuri AGERPRES.

*Exporturile românești vor depăși, anul acesta, pragul de 50 de miliarde de euro, după ce, în 2013, au ajuns la 49 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România, deși statul face foarte puțin pentru exportatorii români, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

*Cifra de afaceri din sectorul auto din România a ajuns, în 2013, la 16,88 miliarde de euro, în creștere cu 26% față de anul precedent, în timp ce Dacia a exportat 93% din totalul producției, iar Ford întreaga producție de la Craiova, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/ și vice-președintele Dacia.

*Proiectul lansat de autoritățile române în parteneriat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică /OCDE/, care analizează impactul reglementărilor asupra a trei sectoare economice cheie, va avea cel mai mare impact asupra sectorului transporturilor, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice/ MFP/, Attila Gyorgy, la conferința de lansare a proiectului.

*Autoritățile intenționează să organizeze anul viitor, la Romexpo, un târg al companiilor românești sub egida ,,Fabricat în România' sau ,,Produs în România', a anunțat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niță, la deschiderea Târgului Tehnic Internațional București — TIB.

*Ministerul Transporturilor își propune să investească în jur de 40 de miliarde de euro în infrastructura rutieră, bani care vor intra atât din finanțări proprii, cât și din fonduri europene sau finanțări externe, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Dragoș Titea, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

*Grupul Dacia Renault a vândut, din 2004 până în prezent, trei milioane de autovehicule, vehiculul Dacia cu numărul 3.000.000 fiind un Sandero Stepway, achiziționat de un client din Spania, informează compania.

*Comisia Europeană a constatat, miercuri, că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

*Aproximativ 200 de kilometri de autostradă se află, în prezent, în lucru la nivelul Companiei de Autostrăzi și sperăm ca, până la finele anului, să finalizăm 55-56 de kilometri, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Renata Bendeac, director general cu preluare de atribuții în cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România /CNADNR/.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

*Electrica va investi aproximativ un miliard de euro pentru modernizarea și retehnologizarea rețelelor electrice de distribuție, în perioada 2015-2018, a anunțat miercuri Dumitru Federenciuc, șef Serviciu Strategia de dezvoltare a rețelelor electrice în cadrul Electrica SA, care a participat la Conferința 'România își poate asigura independența energetică nu prin epuizarea resurselor, ci prin soluții inteligente'.

*Dacă prețurile la petrol rămân la un nivel scăzut, Uniunea Europeană ar putea economisi până la 80 de miliarde de dolari ca urmare a reducerii facturii importurilor energetice, ceea ce va da o gură de oxigen gospodăriilor și companiilor din regiune, transmite Reuters.

*România este încă o economie foarte reglementată și, chiar dacă reglementarea în sine nu este rea, economiile mai reglementate au tendința de a crește mai încet, a declarat miercuri John Davies, director al Diviziei de concurență a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/ OCDE/, cu prilejul lansării unui proiect în parteneriat cu autoritățile române.

*Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 945 de milioane de euro în perioada ianuarie — august 2014, comparativ cu 489 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului 2013, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

*Investițiile străine directe au totalizat 1,4 miliarde de euro în primele opt luni ale acestui an, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului trecut, reiese din datele publicate de Banca Națională a României.

*Băncile elene se confruntă în continuare cu povara portofoliilor masive de credite neperformante, în pofida majorării capitalului și a progreselor înregistrate cu planurile lor de restructurare, se arată într-un raport publicat miercuri de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Reuters.

*România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații, potrivit ministrului Economiei, Constantin Niță.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, miercuri, că pentru operatorii privați din sectorul aviație trebuie găsită o schemă de ajutor de stat pentru finanțare.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat, miercuri, firmei AECOM să îi dea explicații 'în scris' pentru faptul că Aeroportul Băneasa nu este inclus în Master Planul General de Transport al României.

*O parte dintre companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor ajunge la zero, în bilanț, la finele acestei luni, inclusiv CFR Marfă, a afirmat, miercuri, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la dezbaterea publică privind Master Planul General de Transport al României, sectoarele aerian și intermodal.

*Deutsche Telekom a fost amendată de autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene cu 31,1 milioane de euro (39,3 milioane de dolari) și trebuie să împartă o amendă de 38,8 milioane de euro cu subsidiara sa Slovak Telekom AS, pentru că s-au împotrivit concurenței pe Internet, transmit Bloomberg și Reuters.

*Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunțat miercuri interzicerea unor indemnizații speciale bancherilor, care au beneficiat de o ambiguitate a reglementărilor privind bonusurile, transmit Bloomberg și Reuters.

*Grupul german Volkswagen (VW) a devansat la limită compania americană General Motors (GM) în primele nouă luni ale anului, devenind al doilea mare producător auto mondial după firma niponă Toyota Motor Corp, transmite AP.

*Societatea Națională Nuclearelectrica va solicita Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei recunoașterea costurilor neacoperite în anul 2014 generate de impozitul pe construcții prevăzut de OUG nr. 102/2013, se arată într-un comunicat al companiei remis miercuri Bursei de Valori București.

*Uniunea Europeană mai are la dispoziție pentru anul viitor fonduri de numai 88 de milioane de euro ce pot fi alocate sprijinirii agricultorilor comunitari afectați de embargoul instituit de Rusia ca represalii la sancțiunile europene, relatează AFP după o reuniune a Comisiei Europene pe tema bugetului pentru 2015.

*Lumea ar putea să nu mai fie capabilă să-și hrănească populația în anul 2050 dacă nu crește productivitatea agricolă, arată un raport publicat miercuri de Global Harvest Initiative, transmite CNBC.

*Comisia Europeană /CE/ introduce o acțiune în justiție împotriva României pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene /UE/ privind deșeurile miniere, în cazul iazului de decantare Boșneag, în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, se arată într-un comunicat de presă al forului european, publicat joi și consultat de AGERPRES.

*Plățile în România se fac, încă, în proporție de 94% cu numerar, scădere nesemnificativă, față de 99% în urmă cu zece ani, a declarat, joi, Cătălin Pârvu, director general executiv al Piraeus Bank, în conferința 'Viitorul și siguranța plăților electronice'.

*Grupul francez Carrefour, al doilea mare grup mondial de distribuție, a anunțat joi că în trimestrul al treilea vânzările sale au scăzut ușor cu 0,1% până la 21,077 miliarde de euro, din cauza condițiilor dificile din Europa de Sud, transmite Reuters.

*Balanța comercială cu produse agroalimentare este pozitivă la șapte luni, cu exporturi în creștere cu 300 milioane de euro și importuri în scădere cu 50 de milioane de euro, a declarat, joi, Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

*Atitudinea prudentă adoptată de băncile străine după sancțiunile occidentale impuse Rusiei a condus la o 'ușoară' întârziere în aranjarea finanțării pentru conducta South Stream, a informat miercuri grupul rus Gazprom, transmite Reuters.

*Trei sferturi dintre afacerile de familie din România, respectiv 74%, au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în ultimul an financiar, arată sondajul PwC Family Business Survey.

*Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat joi că vânzarea participațiilor deținute la compania de telecomunicații Orange sau constructorul auto Renault nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul francez, în condițiile în care Parisul a anunțat recent un plan de privatizări prin care vrea să strângă cinci până la 10 miliarde de euro în următoarele 18 luni, transmite Reuters.

*Afacerile Raiffeisen Bank International (RBI) se derulează bine, cu excepția Ucrainei și Ungariei, a declarat joi directorul financiar Martin Grull, reiterând faptul că grupul bancar austriac se așteaptă să revină pe profit în 2015, după pierderile din acest an, transmite Reuters.

Foto: (c) VLAD STAVRICA/AGERPRES ARHIVĂ

*România a fost, în luna septembrie 2014, țara cu cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană (1,8%), în condițiile în care în UE rata anuală a inflației în luna septembrie a fost de 0,4% iar în zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

*Guvernul român intenționează să vândă eurobonduri în valoare de un miliard de euro înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a declarat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, într-un interviu citat de Bloomberg.

*Autoritățile au acordat, în urma deciziilor emise de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare /ITRSV/, despăgubiri de peste 404.000 lei pentru pagubele produse culturilor agricole și animalelor domestice de speciile strict protejate, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.

*Comisia Europeană a cerut României să-și pună toate normele naționale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranța căilor ferate, informează joi un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

*Comisia Europeană a cerut României să-și modifice normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi, deoarece acestea restricționează prestarea liberă de servicii și libera circulație a capitalurilor pe piața unică a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CE dat publicității joi la Bruxelles.

*Comisia Europeană a trimis, joi, solicitări formale Lituaniei, Portugaliei, României și Sloveniei privind notificarea transpunerii depline a Directivei privind administratorii de fonduri de investiții alternative (2011/61/UE).

*Comisia Europeană cere Spaniei, Letoniei, Poloniei și României să pună în aplicare normele UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, informează un comunicat transmis joi de Executivul de la Bruxelles.

*Curtea de Justiție a Uniunii Europene /CJUE/ a decis, miercuri, că modalitatea de returnare a taxei auto stabilită prin OUG nr. 9 din 2013 este una discriminatorie iar autoritățile trebuie să achite românilor care solicită acest lucru nu numai valoarea taxei în sine, ci și dobânzile aferente perioadei în care taxa a fost încasată nejustificat.

*Comisia Europeană a anunțat joi că nouă state ale Uniunii Europene vor avea de suferit iarna aceasta dacă Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, conform rezultatelor probelor de rezistență la care au fost supuse statele membre, relatează agenția EFE.

*Președintele rus Vladimir Putin a ținut să-i asigure joi pe partenerii europeni că 'din vina Rusiei nu vor exista niciun fel de probleme privind livrările de gaz în Europa', informează RIA Novosti și Tass.

*Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a împrumutat joi 300 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 3,70%, printr-o emisiune de obligațiuni pe 10 ani, cu scadența reziduală la 80 de luni.

*Compania energetică MOL din Ungaria a anunțat, joi, că este interesată în reluarea negocierilor pentru achiziționarea DEA, filiala de petrol și gaze a grupului german de utilități RWE, dacă vânzarea către un grup de investitori conduși de oligarhul rus Mikhail Fridman nu va obține aprobarea Marii Britanii, transmite Reuters.

*România riscă să piardă în acest an în jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operațional de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurării cofinanțării proiectelor de către beneficiarii privați.

*Agenția de rating Standard&Poor's a reconfirmat vineri rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri AGERPRES.

*Peste 1.100 de autoturisme noi exclusiviste au fost înmatriculate în România, în perioada ianuarie — septembrie 2014, în scădere cu 13,53% față de același interval din anul precedent, cele mai multe unități consemnate fiind ale mărcii Audi, cu aproape 1.000 de exemplare, arată statistica Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, consultată vineri de AGERPRES.

*Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat, în perioada ianuarie-septembrie 2014, o creștere semnificativă în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piață a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 2,3% la 2,8%, conform statisticilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate vineri.

*Sucursala de Transport Feroviar de Călători București a organizat, vineri dimineață, o acțiune de control în colaborare cu Poliția Transporturi Feroviare (TF) în două trenuri regio iar în urma controlului personalul feroviar a eliberat 112 de bilete, dintre care 62 au fost bilete cu suprataxă, potrivit unui comunicat al CFR Călători.

*Vânzările auto în Uniunea Europeană și în țările EFTA au înregistrat un avans de 5,8% în perioada ianuarie-septembrie 2014 iar majoritatea piețelor auto europene au raportat creșteri, cu excepția Austriei, Belgiei, Olandei și Elveției, conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.

Foto: (c) ALEX MICSIK/AGERPRES ARHIVĂ

*Persoanele juridice acceptate în Programul 'Rabla' 2014 ar putea să se înscrie la producătorii auto validați până la 29 noiembrie 2014, data fiind amânată cu o lună față de termenul inițial, prevede proiectul de Ordin referitor la Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului Auto Național, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.

*Autoritățile au plătit, în primul semestru al acestui an, 124,5 milioane lei sub formă de alocație pentru susținerea familiei, de acest ajutor social beneficiind, în medie, 254.138 familii, conform statisticilor Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

*Majoritatea băncilor din zona euro sunt prea slabe pentru a acorda credite și a sprijini redresarea economiei, a avertizat José Vińals, directorul departamentului pentru piețe internaționale al FMI, la conferința organizată joi de Asociația bancherilor britanici, transmit Reuters și site-ul cityam.com.

*România poate deveni prima țară din lume care nu este membru al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) dar care poate primi statutul de asociat al Organizației, a declarat William Danvers, secretarul general adjunct al OCDE, într-un interviu acordat agenției AGERPRES.

*România a înregistrat cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană în august 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

*Aproximativ 60% dintre locuitorii din mediul urban separă deșeurile pentru a fi reciclate ulterior și doar 4% dintre aceștia colectează separat deșeurile de echipamente electrice și electronice /DEEE/, arată rezultatele unui recent studiu intitulat 'Atitudini și obiceiuri referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)", efectuat pentru Ecotic de către GBD Research.

*Comisia Europeană a decis retragerea cererilor de chemare în judecată a României în cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atât în ceea ce privește sectorul gazelor naturale, cât și sectorul energiei electrice, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, vineri, AGERPRES.

*Veniturile realizate de companiile de tehnologie medicală și biotehnologie, listate pe bursele din Statele Unite și Europa, au totalizat 336,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în iunie 2014, în creștere cu 4% față de anul precedent, cu mult sub ratele de creștere înregistrate înainte de criză, conform unui studiu anual de profil, realizat de compania internațională de consultanță EY.

*Guvernele riscă să întârzie redresarea Europei dacă nu accelerează și nu extind planurile de întărire a economiilor, a avertizat vineri Benoit Coeure, membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.

*Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat vineri, la Oradea, că e convins că reabilitarea șoselei DN 76 Oradea-Deva va fi finalizată în 2015, chiar dacă firma constructoare s-a 'încurcat în știință', iar la începutul anului 2015 vor începe lucrările și la tronsonul Suplacu de Barcău-Borș al autostrăzii Transilvania.

*Piața auto românească crește continuu de 15 luni, iar livrările totale de autoturisme și vehicule comerciale înregistrează, după primele nouă luni din 2014, o creștere de 26,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/.

*Programul guvernamental 'Prima casă' va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/.

*BCE va începe săptămâna viitoare să achiziționeze pachete de credite și obligațiuni, în încercarea de a impulsiona economia zonei euro și pentru a majora activele deținute de BCE, a anunțat vineri Benoit Coeure, membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, transmite Wall Street Journal.

*Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a prezentat miercuri, la Râmnicu Vâlcea, reprezentanților din administrațiile publice locale și oamenilor din mediul de afaceri ghidul ajutorului de stat pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM-uri), dar și noile moduri de acordare a fondurilor direct către primării.

*Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăți de investiții financiare /SIF/ s-a cifrat la 6,65 miliarde lei la finele lunii septembrie 2014, în creștere cu 0,2% față de luna anterioară și cu 0,6% față de finalul anului 2013, potrivit unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri /AAF/ din România.

*Consiliul Interministerial de Lucrări Publice va aviza până la finele acestei luni indicatorii tehnico—economici pentru Pasajul suprateran Centura București-Domnești, iar promovarea acestui obiectiv de investiții se va face prin Hotărâre de Guvern, în cursul lunii noiembrie 2014. Demararea și finalizarea procedurii de achiziție publică a acestei lucrări de construcție vor avea loc în luna noiembrie 2014, iar emiterea Ordinului de începere a lucrărilor la Pasaj se va face în primăvara anului 2015, precizează CNADNR într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

*Exporturile românești în Republica Populară Chineză au crescut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 24% față de perioada similară din 2013, după ce anul trecut înregistraseră o creștere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.

*Românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, iar importurile de pește reprezintă peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

Foto: (c) JAROSLAV PAP/TANJUG ARHIVA

*Președintele ucrainean Petro Poroșenko a confirmat că a ajuns la un acord cu Rusia, cu ocazia convorbirilor de la Milano, cu privire la prețul provizoriu al gazului rusesc livrat Ucrainei și a asigurat că aceasta va permite încheierea rapidă a conflictului lor gazier, relatează AFP.

*Primul draft al viitorului Program Operațional de Pescuit (POP) va fi transmis săptămâna viitoare la Bruxelles, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante și va avea 50% din fondurile alocate întregului program, a declarat pentru AGERPRES Ciceronis Cumpănășoiu, directorul general al Autorității de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

*Realizarea unei Burse de Pește la Tulcea pare să prindă contur, după opt ani de discuții și analize, în condițiile în care au fost deja încheiate licitațiile pentru adjudecarea lucrărilor de proiectare și execuție, iar contractul, în valoare de aproape 18 milioane de lei, a fost câștigat de asocierea a patru firme din județul Tulcea.

*Valoarea totală a tranzacțiilor derulate săptămâna acesta la Bursa de Valori București a fost de 197,17 milioane lei, din care 186,93 milioane lei tranzacții cu acțiuni, cu 17,38% mai mult față de săptămâna precedentă, conform unei analize Puls Capital.

*Rezultatele testelor de stres derulate de BCE nu vor aduce surprize majore pentru băncile din Grecia, a afirmat duminică ministrul elen de Finanțe, Gikas Hardouvelis, citat de Reuters.

*Sumele plătite primul semestru al acestui an sub formă de alocații de stat pentru copii au depășit 1,353 miliarde lei, fiind mai mici cu 19,306 milioane lei (1,4%) față de cele plătite în semestrul I 2013, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante