Românii - pe primul loc în topul europenilor care lucrează în altă ţară UE

Românii - pe primul loc în topul europenilor care lucrează în altă ţară UE

Peste 7 milioane de cetăţeni UE trăiau şi lucrau în alt stat membru în 2013, pe primul loc aflându-se românii - peste 1,2 milioane -, urmaţi de polonezi şi de italieni, a anunţat, joi, Comisia Europeană.

Anul trecut, peste şapte milioane de cetăţeni UE trăiau şi munceau în altă ţară membră, potrivit datelor publicate de CE.

Aproape 78% din cetăţenii UE aflaţi în altă ţară erau, în 2013, activi din punct de vedere economic, iar 68% din ei aveau un loc de muncă.

Pe primul loc, potrivit datelor prezentate de Comisie, se află românii. Astfel, 1,29 milioane de români munceau anul trecut în alte ţări din Uniunea Europeană. Pe poziţia a doua se aflau polonezii - 1,05 milioane, iar pe locul al treilea, italienii - 677.300.

Cu toate acestea, numărul românilor şi polonezilor care muncesc în alte ţări a scăzut faţă de perioada de dinaintea crizei (2004-2008). Numărul polonezilor s-a redus cu 41% şi al românilor cu 33%, în timp ce a crescut cu 38% numărul locuitorilor din sudul Europei care aleg să lucreze în alt stat UE.

Conform Comisiei, maltezii nu au fost incluşi în clasament, întrucât numărul celor care lucrează în UE este nesemnificativ. 15.700 de luxemburghezi lucrau în alte ţări, 18.000 de sloveni, 21.000 de ciprioţi şi 27.300 de estoni.

În afară de cele 7 milioane, aproximativ 1,1 milioane de cetăţeni UE trăiau într-o ţară dar munceau într-una vecină.

Principalele destinaţii ale muncitorilor UE sunt Germania (1,88 milioane), Marea Britanie (1,48 milioane), Italia (792.000) şi Spania (764.000). Pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Lituania nu există date despre numărul cetăţenilor UE care lucrau în aceste ţări, anul trecut.

În ceea ce priveşte vârsta, cei mai mulţi sunt tineri, iar procentul celor cu studii a crescut.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…