Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Marile companii ruseşti îşi transformă o parte din rezervele de lichiditate denominate în euro şi dolari în monedă asiatică şi le transferă în băncile asiatice în condiţiile în care se tem că accesul Rusiei la pieţele din SUA şi Europa ar putea fi blocat complet, scrie Financial Times.

Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Megafon, al doilea operator de telefonie mobilă ca mărime din Rusia, şi-a transformat 40% din rezervele de lichiditate în dolari hong-kong-ezi la bănci din China. Ceea ce a mai rămas din rezerve reprezintă ruble.

De asemenea, cel mai mare producător de nichel din lume, Norilsk Nickel, şi Novatek, al doilea mare furnizor de gaze naturale din Rusia au început să scoată dolarul din portofoliul de active denominate în monedă străină, potrivit unor surse apropiate situaţiei. „Primim multe cereri acum pentru a ajuta clienţi să treacă la dolarul hong-kong-ez. La început a fost doar transformarea din dolari în euro, iar acum convertesc tot mai mult în dolari hong-kong-ezi“, a explicat un analist moscovit al unei mari bănci occidentale.

Analiştii şi bancherii spun că această „adaptare“ reflectă îngrijorările oligarhilor ruşi privind intensificarea sancţiunilor vestice. „Este surprinzător că Megafon, o companie concentrată  pe operaţiunile interne, a ales să transforme o parte atât de mare din rezerve în dolari hong-kong-ezi, Aceasta înseamnă că se pregătesc de cel mai pesimist scenariu“, a spus Charlie Robertson, analist la Renaissance Capital.

Citeşte mai multe despre efectul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei pe www.zf.ro.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…