ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 29 - 30 NOIEMBRIE

ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 29 - 30 NOIEMBRIE

Veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 1,32 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat va fi menținut ca valoare nominală la 14,713 miliarde și ca pondere în Produsul Intern Brut /PIB/ la 2,2%, potrivit proiectul de Ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru a treia rectificare a bugetului pentru 2014.

* Subvenția acordată de la bugetul de stat pentru sistemul public de pensii va fi diminuată cu 680,4 milioane lei, potrivit unui proiect de rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat, publicat de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/. Prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 8,6 milioane lei, prin majorarea veniturilor curente cu suma de 689 milioane lei și diminuarea subvenției acordată de la bugetul de stat cu 680,4 milioane lei.

* Băncile din România vor fi supuse, cel mai probabil în octombrie 2015, unui exercițiu de evaluare cuprinzătoare (AQR), înaintea intrării în mecanismul de cooperare cu Banca Centrală Europeană /BCE/, a declarat, sâmbătă, directorul Direcției Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României /BNR/, Nicolae Cinteză, care a avut în această săptămână prima întâlnire cu reprezentanții BCE, în acest sens.

* Angajații de la drumuri și autostrăzi se află, în aceste ore, pe sectoarele de drumuri naționale și autostrăzi ce se află și se vor afla sub incidența noilor atenționări Cod Galben de lapoviță, ninsoare, viscol și polei, anunțate de către Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, pentru a împrăștia preventiv materiale antiderapante, arată un comunicat de presă al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România /CNADNR/, transmis, duminică, AGERPRES.

* Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, duminică, atenționări Cod Galben de viscol, ninsoare și lapoviță, valabile, începând din această seară, ora 22,00, până marți la aceeași oră, în 28 de județe, inclusiv în municipiul București. Potrivit meteorologilor, în intervalul 30 noiembrie, ora 22,00 — 01 decembrie, ora 14,00, vor fi precipitații mixte în Oltenia și Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Totodată, în perioada 01 decembrie, ora 14,00 — 02 decembrie, ora 22,00, temporar vor fi precipitații, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăși 10-15 cm.

* Procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua lent pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția depresiunilor din nordul și centrul țării, unde va fi posibilă stagnarea temporară a acestora, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă până la data de 5 decembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/. Conform specialiștilor, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În schimb, deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în centrul țării.

* Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, a cerut să se ajungă la un compromis între Atena și reprezentanții UE, BCE și FMI, într-un interviu acordat, duminică, publicației elene 'Kathimerini', insistând că zona euro ar trebui să ajute Grecia să obțină o nouă reducere a datoriei. 'Este în interesul ambelor părți să se ajungă imediat la un compromis bazat pe realitatea actuală și pe bun simț', a afirmat oficialul elen. Autoritățile de la Atena așteaptă răspunsul creditorilor internaționali la măsurile de reformă propuse, astfel încât inspectorii UE, BCE și FMI să revină în țară pentru a finaliza raportul necesar acordării unei noi tranșe de împrumut.

* Cel mai mare producător mondial de bunuri de larg consum, Procter & Gamble (P&G), lucrează cu Goldman Sachs la opțiunile privind vânzarea diviziei Wella (care comercializează produse profesionale de îngrijire a părului), evaluată la aproximativ șapte miliarde de dolari, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Printre potențialii cumpărători se află rivala anglo-olandeză Unilever și grupul german Henkel, care a mai făcut o ofertă pentru Wella în 2002, înainte de a fi vândută către P&G în 2003, pentru 6,5 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari).

* Decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol de a păstra plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi nu este avantajoasă pentru toate statele membre OPEC, dar Iranul s-a abținut să protesteze pentru a menține solidaritatea grupului, a afirmat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, pentru agenția de presă Shana, transmite Reuters.

* Grupul britanic Vodafone analizează potențialele achiziții, inclusiv a operatorului european de cablu Liberty Global, pentru a contracara consolidarea în rândul rivalelor din Marea Britanie, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. La rândul lor, reprezentanții Vodafone și Liberty Global nu au comentat informația.

* Austria va relua procesul de vânzare al rețelei din Europa de Sud-Est a băncii naționalizate Hypo Alpe Adria, după ce nu a reușit să ajungă la un acord cu firma de private equity Advent International, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Companiile care au făcut anterior oferte angajante vor putea lua parte la noul proces de vânzare, care va fi decis în următoarele săptămâni, susțin sursele, care adaugă că grupul Advent va putea lua parte la negocieri.

* Banca Centrală a Chinei (PBOC) a prezentat, duminică, un proiect ce vizează introducerea primei scheme de asigurare a depozitelor bancare, o mișcare mult așteptată, menită să facă băncile mai competitive, transmit DPA și Reuters. Băncile vor fi obligate să plătească prime de asigurări pentru a acoperi costurile schemei, care ar putea fi gestionată de un nou fond de asigurare a depozitelor, conform proiectului postat pe site-ul PBOC.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?