ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 27 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 27 NOIEMBRIE

Piața gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a precizat că nu a reușit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

* Accizele în 2015 vor fi calculate în lei, nu în euro, și vor fi menținute la valoarea în lei din 2014, urmând ca din anul 2016 să fie indexate cu inflația, a declarat pentru AGERPRES ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

* Prețul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va crește semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor înregistrându-se o tranzacție importantă la prețul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cât este înainte de liberalizare, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/.

* Guvernul poate bloca prețul la gaze, cu avizul Consiliului Concurenței, pe o perioadă de 6 luni, dacă există un dezechilibru între cerere și ofertă, a declarat, joi, președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

* Ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăși pragul acceptat de 10%, urcând până la 12% la nivel național și chiar 14-15% în unele regiuni ale țării, conform raportului 'Evoluția concurenței în sectoare cheie', elaborat de Consiliul Concurenței.

* Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, consideră că este necesară o poziție comună pentru a se ieși din dezbaterea electorală și a subliniat că economia românească este stabilă la nivel macro, dar la nivel micro sunt probleme mari.

* Persoanele fizice vor avea la dispoziție, începând de anul viitor, o platformă online în care vor putea oferi informații referitoare la încălcarea Legii concurenței, a anunțat, joi, într-o conferință de specialitate, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

* Comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în România în raport cu celelalte state membre UE, arată Consiliul Concurenței în a cea de-a șasea ediție a Raportului asupra concurenței în sectoare cheie ale economiei naționale.

* Bursa de Valori București (BVB) vrea să devină un centru financiar pentru regiunea Europei de Sud-Est și intenționează ca în următorii trei ani să obțină statutul de piață emergentă din partea MSCI (Morgan Stanely Capital International — n.r.), alături de o creștere substanțială a capitalizării și o mai mare participare a investitorilor străini și a fondurilor de pensii, informează blogul beyondbrics al Financial Times (FT).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”