ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 30 octombrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 30 octombrie

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la CFR Marfă, CFR Călători și la CFR SA, pentru verificarea legalității încheierii și derulării contractelor de achiziție a serviciilor de mentenanță și reparații ale materialului rulant, încheiate de cele trei companii feroviare din 2012 până în prezent.

* Sistemul bancar din România va încheia anul 2014 cu o pierdere majoră, având în vedere procesul de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă, a declarat joi președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea într-un seminar pe teme economice.

* Capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 4.725 MW la finele lunii septembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

* Un număr de 79.000 înmatriculări de persoane fizice și juridice a fost înregistrat în primele nouă luni din 2014, cu 21,54% mai mic față de cel din perioada similară a anului trecut, când numărul înmatriculărilor s-a ridicat la 100.685, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

* Noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost gândit ca un proiect de țară pe agricultură, pentru următorii 7 ani, în care principalele obiective sunt creșterea productivității și transformarea materiei prime în produse alimentare, a declarat, joi, la Indagra, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, la o conferință de profil.

* Schema de restructurare a creditelor persoanelor fizice prin reducerea ratei la jumătate pe o perioadă de doi ani ar putea duce la revigorarea creditării pentru populație, dacă se instrumentează bine, după finalizarea discuțiilor cu privire la normele de aplicare, a declarat joi președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea, care a participat la un seminar pe teme economice.

* Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ are în vedere achiziționarea unui număr de 31 de stații meteorologice automate, a unui soft specializat și a 31 de sisteme calcul necesare dezvoltării sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase, pentru care vrea să plătească aproape 900.000 de euro, potrivit anunțului de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/.

* Institutul Național de Statistică /INS/ a primit semnale, mai ales din București, care arată că persoane, care își arogă calitatea de lucrători ai direcțiilor de statistică, efectuează telefonic pseudosondaje privind participarea și intențiile de vot la apropiatul scrutin prezidențial.

* Un număr de 14.502 beneficiari ai rentei viagere vor primi, până la 31 octombrie 2014, cea de-a doua tranșă a sumelor aferente anului 2013, în valoare totală de aproape 14 milioane de lei, a anunțat, joi, într-un comunicat, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură /APIA/.

* Drumul național DN 7C — Transfăgărășan se închide circulației rutiere pe segmentul cuprins între Piscu Negru (kilometrul 104) și Cabana Bâlea Cascadă (kilometrul 130 + 800) în perioada 1 noiembrie 2014 — 30 iunie 2015, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) remis, joi, AGERPRES.

* Banca centrală a SUA (Rezerva Federală-Fed) a decis miercuri seară să pună capăt programului de achiziții de active lansat în urmă cu șase ani pentru a susține relansarea economiei americane, apreciind că prima economie a lumii este suficient de puternică pentru ca Fed să înceteze stimulentele monetare neconvenționale, transmit AFP și Reuters.

* Încrederea în economia zonei euro a crescut în luna octombrie 2014, după patru luni de stagnare sau declin, semn că zona euro a mai făcut un pas spre evitarea recesiunii, transmite DPA.

* Rezultatele testelor de stres, care ar fi trebuit să restabilească încrederea în piața bancară europeană și în stabilitatea acesteia, arată că suntem încă departe de soluționarea crizei bancare și de provocările cu care se confruntă sectorul bancar, apreciază Colin Brereton, liderul grupului PwC, într-o analiză remisă, joi, AGERPRES.

* Numărul miliardarilor lumii s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 1.645 în luna martie 2014, față de 793 de miliardari în luna martie 2009, arată un raport elaborat de organizația caritabilă Oxfam, care avertizează că inegalitatea veniturilor a scăpat de sub control, transmite CNBC.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...