ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 29 octombrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 29 octombrie

Adoptarea în forma actuală a proiectului de normă a Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, privind autorizarea și funcționarea brokerilor de asigurare, ar duce la dispariția majorității brokerilor și ar prejudicia major consumatorii de asigurări, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România /UNSICAR/, Bogdan Andriescu, cu prilejul unui seminar de specialitate. Andriescu a estimat că vor rămâne în piață cel mult 10 brokeri de asigurare.

* România a urcat în Top 50 al țărilor unde este cel mai ușor să derulezi afaceri, potrivit clasamentului alcătuit de Banca Mondială, iar modificarea metodologiei de punctaj, prin acordarea unei importanțe mai mari calității reglementării, demonstrează faptul că în România se fac afaceri mai ușor decât în Slovenia, Ungaria, Turcia sau Italia, a declarat pentru AGERPRES consilierul premierului, Cristian Socol. 'Potrivit clasamentului alcătuit de Banca Mondială, țara noastră a urcat în Top 50 al țărilor unde este cel mai ușor să derulezi afaceri. Banca Mondială confirmă, astfel, calitatea eforturilor făcute de Guvernul Ponta pentru stimularea mediului privat. Raportul ne arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri și că avem o economie stabilă, care se dezvoltă în mod eficient', a arătat Cristian Socol.

* Impunerea unui nivel ridicat de investiții pentru participarea la licitații și durata mare a contractelor de concesiune pot conduce la restricționarea concurenței pe piața salubrității, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței, remis, miercuri, AGERPRES. Acestea sunt două dintre concluziile preliminare ale anchetei sectoriale derulate de Consiliul Concurenței pe piața salubrității.

* Raportul anual al Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri, Doing Business 2015, certifică măsurile luate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri și pentru îmbunătățirea relației cu contribuabilul în scopul creșterii gradului de conformare voluntară, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, prin intermediul unui comunicat de presă.

* O pâine uriașă, de 70 de kilograme, a fost coaptă noaptea trecută, în cuptorul din incinta Romexpo, aceasta fiind mai mare cu 10 kilograme decât cea de anul trecut, deoarece are TVA de 9%, a declarat, miercuri, la Indagra, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, în momentul în care premierul Victor Ponta și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au ajuns la standul Rompan.

* Termenul de finalizare a procedurilor de admitere la tranzacționare pe Bursa de Valori București a 5% din acțiunile emise de șapte companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor a fost prelungit până pe 30 iunie 2016, potrivit unui proiect de Lege publicat pe site-ul MT. Este vorba despre Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional Băneasa, care au fuzionat în 2010 și a rezultat Compania Națională Aeroporturi București, Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, Aeroportul Internațional Timișoara, Compania Națională "Administrația Canalelor Navigabile" Constanța, Compania Națională "Administrația Porturilor Dunării Maritime" Galați, Compania Națională "Administrația Porturilor Dunării Fluviale" Giurgiu și Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime' Constanța.

* CFR SA a închiriat, într-o licitație desfășurată pe 28 octombrie, 37 de spații și terenuri în suprafață de 17.553 metri pătrați, ajungând, prin proiectul imobiliar pe care îl derulează, la închirierea a 140 de locații (66 de spații comerciale și 74 de terenuri), în suprafață totală de 52.426 metri pătrați, conform unui comunicat al companiei. CFR precizează că licitațiile publice desfășurate lunar în cele opt sucursale regionale de cale ferată sunt incluse într-un proiect imobiliar care are drept scop dezvoltarea activității comerciale în stațiile de cale ferată, în contextul în care prin modernizarea gărilor s-a redimensionat și îmbunătățit aria comercială a companiei.

* Aproximativ 25 de companii din China sunt prezente la Forumul 16+1 — 'China și statele din Europa Centrală și de Est', care se desfășoară în cadrul Indagra, acestea urmând să aibă întâlniri de afaceri cu parteneri din România, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. "Cred că este un semn de voință extraordinară cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre și pentru că sigur în România așteptările sunt foarte mari pe această zonă, a concretizării acordurilor pe care le-am semnat anul trecut.

Pot să vă anunț că domnul ministru Han a venit în România cu o delegație extrem de importantă. Cred că sunt aproximativ 25 de companii care vor avea astăzi (miercuri — n.r.) în a doua parte a zilei întâlniri concrete, business to business, cu producători din România și eu cred că vom face încă un pas important în vederea concretizării acestor relații extraordinare.

E o voință foarte mare de ambele părți. Cred că s-au realizat lucruri și nu cred că exagerez atunci când spun că lucruri istorice. Nu am avut niciodată un protocol de colaborare cu China în domeniul exporturilor de animale vii, în domeniul exportului de produse din carne de porc. De asemenea, s-a deschis cadrul de cooperare pentru exportul de produse cum ar fi mierea, în sectorul creșterii ovinelor, atât animale vii cât și produse din carne. Nu mai vorbesc de vinurile românești care deja sunt prezente într-un număr din ce în ce mai mare în China", a declarat Daniel Constantin, la finalul vizitei târgului de produse bio, unde a fost împreună cu ministrul Agriculturii din China, Han Changfu.

* Prețurile reglementate pe piața gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii prețuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial. "Clienții non-casnici trebuie să își aleagă furnizorul de gaze naturale și să încheie cu aceștia un contract de vânzare-cumpărare a gazelor, fie prin negociere directă a prețului și a condițiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării prețurilor finale reglementate', se arată în textul ordinului.

* Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relațiilor cu țările din Asia, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Forumului 16+1 — 'China și statele din Europa Centrală și de Est'.

"Republica Populară Chineză ocupă, în politica României, un loc prioritar în dezvoltarea relațiilor cu țările din Asia. Și în plan comercial, în zona asiatică, ocupă locul 1 atât la export cât și la importul de produse din agricultură. După cum am remarcat în ultima perioadă, România a devenit din ce în ce mai vizibilă pe piața chineză, iar companiile din această țară sunt interesate să investească în principal în sectorul agricol din țara noastră atât datorită avantajului din punct de vedere al afacerilor cât și statutului de țară membră a Uniunii Europene", a spus Constantin.

* Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de 2,925 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în perioada 20 — 24 octombrie, informează, miercuri, un comunicat al instituției. Potrivit sursei citate, inspectorii de muncă au depistat 299 de persoane fără contracte individuale de muncă. În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 2.227 de controale, din care 2.117 au vizat munca fără forme legale. În acest domeniu, s-au aplicat amenzi de 2,522 milioane lei, din care 1,999 milioane de lei pentru muncă la negru.

* România și Polonia vor avea un punct de vedere comun în cadrul Consiliului de Miniștri pentru susținerea de noi măsuri care să-i ajute pe producătorii agricoli afectați de embargoul impus de Rusia, a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la finalul primei runde de discuții din cadrul Forumului 16+1 — ''China și statele din Europa Centrală și de Est''. "În cadrul forumului, am avut ocazia să discutăm cu statele membre ale Uniunii Europene despre modalitatea prin care trebuie să implementăm Politica Agricolă Comună reformată la nivel european, dar și despre situația creată de embargoul impus de Federația Rusă. M-am bucurat că vom avea un punct de vedere comun cu Polonia în cadrul Consiliului de Miniștri în susținerea de noi măsuri care să-i ajute pe producătorii din țările noastre, astfel încât aceștia să nu mai fie afectați în mod direct sau indirect de embargoul impus de Rusia", a spus Constantin.

* România consideră prea ambițioase țintele propuse de Comisia Europeană /CE/ prin pachetul legislativ privind gestionarea deșeurilor și arată că există riscul ca acestea să nu poată fi atinse, a afirmat în cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene desfășurat la Luxemburg, Mihail Fâcă, secretar de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, citat într-un comunicat al ministerului de resort. Printre țintele cuprinse în pachetul menționat se află și creșterea gradului de reciclare și valorificare a deșeurilor municipale cu până la 70% din total până în anul 2030.

* Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, au semnat, miercuri, la Indagra, un protocol de colaborare între cele două instituții în vederea susținerii fermierilor pentru dezvoltarea sectorului agricol românesc.

"Protocolul de colaborare între Ministerul Agriculturii și CCIR își propune să găsească soluții pentru fermieri pentru a promova dezvoltarea agriculturii românești pe mai multe căi. Este extrem de util pentru minister un astfel de protocol pentru că baza de date pe care o reprezintă Camera de Comerț este importantă, mai ales că de-a lungul timpului, în accesarea de fonduri europene, am avut foarte multe probleme pe zona de informare a fermierilor. Cred că așa vom avea un canal mult mai scurt și mult mai direct de a transmite informații cu privire la accesarea de fonduri europene către fermieri", a declarat, miercuri, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

* Autoritățile rămân pasive la cererile micilor furnizori de internet deși noi am stimulat industria să ajungă pe locul I în Europa în ceea ce privește viteza de descărcare pe internet, a declarat, miercuri, Eric Andrei Băleanu, președintele Asociației InterLan, la prima conferință RONOG. "În prezent, mai există circa 800 de operatori la nivel național. Încercăm, prin acest tip de manifestări, să ne creștem importanța pe piața operatorilor de telecomunicații pentru că avem foarte mulți operatori mici care simt nevoia să facă schimb de experiență. Există, încă, în piață, mulți operatori mici, iar între ei există o competiție corectă', a precizat pentru AGERPRES Eric Andrei Băleanu.

* O cantitate de cel puțin 500 de MW din producția Complexului Energetic Hunedoara va fi preluată cu prioritate în sistemul energetic național până la 31 decembrie 2017, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Departamentul pentru Energie. "Pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național, Societatea Complexul Energetic Hunedoara — S.A. are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 500 MW, în condițiile reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei', se arată în textul proiectului de Hotărâre de Guvern.

* Societatea Comercială Cupru Min Abrud are prevăzute pentru 2014 investiții de 20,872 milioane de lei, conform bugetului de venituri și cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Veniturile totale ale companiei sunt estimate la 148 de milioane de lei, iar cheltuielile la 140,725 milioane de lei, Cupru Min urmând să încheie anul cu un profit contabil de 5,951 milioane de lei. Cheltuielile cu personalul au fost stabilite la 29,029 milioane de lei, din care 20,132 milioane de lei sunt cheltuieli de natură salarială.

* Aproape jumătate dintre românii posesori de telefoane inteligente (49%) au aceste dispozitive conectate permanent la internet, relevă rezultatele unor studii de specialitate întocmite la nivel european și local de un producător de electronice și publicate, miercuri, cu ocazia aniversării la nivel mondial a Zilei Internaționale a Internetului. Conform sursei citate, circa 36% dintre adulții europeni folosesc servicii de streaming online cel puțin o dată pe săptămână, iar aproape jumătate dintre utilizatorii din România au smartphone-ul permanent conectat la internet.

* Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat miercuri, la Berlin, Declarația de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare, document semnat de reprezentanți din 52 de state și jurisdicții, informează ministerul de resort. "Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat astăzi, la Berlin, împreună cu omologul său german, ministrul Wolfgang Schauble, cu alți miniștri ai finanțelor sau reprezentanți ai acestora, Declarația de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații financiare", se spune într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), remis miercuri AGERPRES.

* Nu există niciun motiv de panică pentru recentul colaps al prețului petrolului, pentru că datele fundamentale de pe piață nu s-au modificat, a declarat miercuri secretarul general al Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, adăugând că până în 2020 OPEC trebuie să se pregătească să-și majoreze producția, transmite Reuters. În ultimele cinci luni, prețul țițeiului Brent a scăzut cu aproape 25%, de la 115 de dolari per baril în luna iunie până la 86,89 de dolari per baril miercuri, pe fondul ofertei abundente de petrol.

* Exporturile Germaniei în Rusia au scăzut în august cu peste 26% în ritm anual, cel mai semnificativ declin de la criza financiară din 2009, ceea ce arată impactul sancțiunilor impuse Moscovei asupra celei mai mari economii europene, transmit AP și Reuters. Germania este cel mai mare partener comercial din Uniunea Europeană al Rusiei, dar, încă de anul trecut, exporturile sale pe piața rusă au înregistrat un declin de 5,2%, după rate ridicate de creștere în perioada 2010 — 2012.

* Grupul siderurgic austriac Voestalpine va construi o fabrică în China pentru produse de oțel de înaltă calitate, investind aproximativ 140 milioane de euro (178 milioane de dolari), transmite Reuters. Divizia de oțeluri speciale a Voestalpine a semnat un acord cu grupul chinez Kocel Machinery pentru o fabrică care va deveni operațională în 2017 și care va livra produse pentru industria auto, a bunurilor de consum și inginerie mecanică.

* Deutsche Bank, cea mai mare bancă de investiții din Europa, a înregistrat pierderi în trimestrul trei din 2014, după ce a pus deoparte 894 milioane de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru a acoperi costurile legate de litigii, în urma investigațiilor autorităților de reglementare, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie-septembrie 2014, banca germană a înregistrat pierderi nete de 94 milioane de euro, de la un profit net de 41 milioane de euro în trimestrul trei din 2013.

* Air France-KLM a anunțat miercuri că recenta grevă a piloților a costat operatorul aerian 416 milioane de euro, iar profitul operațional s-a înjumătățit în trimestrul trei din 2014, transmite BBC. În perioada iulie-septembrie 2014, profitul operațional al Air France-KLM, al doilea transportator european, a scăzut la 247 milioane de euro, de la 641 milioane de euro în trimestrul trei din 2013. Efectul combinat al grevei și scăderea cererii în lunile de iarnă vor reduce cu 500 milioane de euro ținta de câștiguri pentru 2014, de 2,3 miliarde de euro. De asemenea, compania își va ajusta investițiile și își va reduce costurile în 2015.

* Fiat Chrysler Automobiles (FCA) intenționează să scindeze divizia Ferrari și să vândă pe bursă o participație de 10% la producătorul de automobile de lux, transmit Bloomberg și Reuters. Restul acțiunilor Ferrari vor fi distribuite acționarilor FCA. Fiat vrea să finalizeze scindarea anul viitor, acțiunile Ferrari urmând să fie listate în SUA și, posibil, în Europa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…