Vor lua bani și din BACȘIȘ!

Vor lua bani și din BACȘIȘ!

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanță de urgență, prevederea ca sumele pe care clienții le lasă bacșiș să fie înregistrate pe bon fiscal separat și să fie impozitate cu 16%, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria. "OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacșiș în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestora. (...) Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat și se impozitează cu 16%", a spus Teodorovici, într-un briefing de presă.

Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacșiș "poate rămâne la dispoziția angajatorului, care poate dispune fie păstrarea ei și suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajați pentru a-i stimula".

Potrivit lui Teodorovici, salariatul are obligația, când se prezintă la locul de muncă, să își înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ținut separat de către angajator.

"În cazul în care sunt sume identificate asupra sa, se aplică amendă", a mai spus ministrul Finanțelor, precizând însă că, în situația în care un angajat ascunde asupra sa bani, "angajatul ANAF nu îl poate forța" să arate aceste sume.

Întrebat cum se va reglementa situația bacșișului lăsat după o cursa cu taxiul, Teodorovici a explicat că și în acest caz se vor emite două bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacșișului.

"Taxiul are aparatul de marcat și poate să marcheze diferența", a susținut ministrul, adăugând că aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, "astfel încât să permită și o astfel de taxare a bacșișului lăsat de client".

De asemenea, ministrul Finanțelor a precizat că, în perioada următoare, inclusiv în timpul minivacanței de 1 Mai, "controalele se vor intensifica".

"Vom mări numărul celor care vor face controale, cu siguranță", a afirmat Eugen Teodorovici. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…