Merkel suscită controverse pentru amestec în alegerile legislative din Grecia

Merkel suscită controverse pentru amestec în alegerile legislative din Grecia

Cancelarul Angela Merkel a suscitat controverse duminică, în Germania, până și în cadrul majorității sale politice după publicarea unei informații de presă potrivit căreia ea ar fi dispusă să lase Grecia să iasă din zona euro în caz de preluare a puterii de către stânga radicală în această țară, informează AFP.

'Guvernul german consideră cvasiinevitabilă o ieșire a Greciei din zona euro dacă șeful opoziției Alexis Tsipras (stânga radicală Syriza) conduce guvernul după alegerile legislative (din 25 ianuarie), abandonează linia rigorii bugetare și nu mai rambursează datoriile țării', scria sâmbătă pe site-ul său internet săptămânalul Der Spiegel, citând 'surse apropiate guvernului german'.

Potrivit presei germane, cancelarul și ministrul său de finanțe Wolfgang Schauble (ambii conservatori CDU) încearcă să facă presiuni asupra alegătorilor greci și asupra lui Tsipras însuși. Totodată, demersul este controversat, inclusiv în cadrul coaliției sale guvernamentale, social-democrați, dar și conservatori exprimându-și public reprobarea.

Interpelați de AFP, cancelarul și ministrul german al finanțelor nu au dorit nici să confirme, nici să dezmintă informațiile din Spiegel. 'Grecia și-a îndeplinit obligațiile în trecut. Guvernul german pornește de la principiul că Grecia va continua în viitor să-și îndeplinească obligațiile față de troica' creditorilor săi (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional), a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. 'Nu există o schimbare de orientare', a insistat el.

Un înalt responsabil al CDU, Christian Baumler, a avertizat duminică: 'În caz de ieșire din zona euro, datoriile Greciei nu vor mai putea fi rambursate și Germania va purta o parte semnificativă din povară'.

'Cu acest scenariu al amenințării, guvernul se amestecă indirect în campania (electorală) elenă. Este extrem de riscant și este o eroare', comenta duminică și cotidianul Die Welt, apropiat conservatorilor.

'Această amenințare este susceptibilă să întărească și mai mult nemulțumirea în Grecia față de Germania și să-l ajute astfel pe Alexis Tsipras în campania sa. Aceasta ar putea, de asemenea, să alimenteze instabilitatea în Grecia și chiar să ducă' la o mișcare de panică însoțită de năvala spre ghișeele băncilor pentru retragerea depunerilor, continuă Die Welt.

În teorie, niciun mecanism nu prevede ieșirea unei țări din zona euro. Dar la Berlin se imaginează că, dacă Grecia nu și-ar îndeplini angajamentele, BCE ar putea să restrângă posibilitățile de refinanțare a băncilor grecești până pe punctul de a constrânge Atena să reintroducă drahma.

Social-democrații (SPD), membri ai 'marii coaliții' aflate la putere la Berlin, au contestat public demersul atribuit Angelei Merkel.

Astfel, vicepreședintele grupului SPD în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului) a estimat că conservatorii au fost la originea acestei 'scurgeri de informație'. O schimbare de linie a guvernului ? Mai degrabă o gravă eroare a CDU', a comentat el pe contul său Twitter.

Secretarul de stat social-democrat al afacerilor europene, Michael Roth, s-a distanțat și el de această luare de poziție. 'Grecia este membră a zonei euro. Și acolo și trebuie să rămână', a afirmat el pe contul său Twitter.

Stânga radicală germană (opoziția) a deschis imediat focul asupra cancelarului. 'Cu acest tip de șantaj public se dorește destabilizarea Greciei înaintea alegerilor', a estimat președintele partidului Die Linke (Stânga), Bernd Riexinger.

'Noile ipoteze asupra zonei euro sunt o imixtiune periculoasă și iresponsabilă în libertatea de vot în Grecia. Astfel se alimentează naționalismul', a întărit purtătorul de cuvânt al deputaților ecologiști (Verzii) în Parlamentul European, Sven Giegold, tot pe Twitter.

Parlamentul grec și-a anunțat miercuri dizolvarea și a confirmat organizarea în 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate pentru care stânga radicală, Syriza, este considerată favorită, potrivit sondajelor,

O astfel de victorie a Syrizei ar marca amorsarea unei schimbări necesare în Europa care ar antrena în special Spania și Irlanda pe aceeași cale, a pronosticat sâmbătă șeful său, Alexis Tsipras, adversar al politicilor de austeritate impuse Greciei de creditorii ei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...