VIDEO/Funeraliile lui Boris Nemţov. Se scandează: Rusia va fi liberă

VIDEO/Funeraliile lui Boris Nemţov. Se scandează: Rusia va fi liberă

Mii de rusi cu garoafe rosii in mana stau s-au asezat marti la rand in fata centrului Andrei Sakharov, unde s-au desfasurat funeraliile opozantului rus Boris Nemtov, un cunoscut critic al Kremlinului asasinat in noaptea de vineri spre sambata la Moscova, transmite Reuters. Coada formata din cei veniti sa il omagieze pe Nemtov s-a intins pe circa 1 kilometru pe strazile de langa centrul Sakharov. Potrivit tvrain.ru, multimea l-a aplaudat pe Nemtov si a scandat "Rusia va fi libera".

 

Consilierii lui Putin neaga implicarea puterii de la Moscova in asasinarea lui Nemtov, impuscat in spate cu 4 gloante in timp ce traversa Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny) din apropierea zidurilor Kremlinului. Prietenii lui Nemtov sustin ca acesta a fost victima atmosferei de ura incitata impotriva oricarui oponent al presedintelui.

"Gloantele au fost trase nu doar asupra lui Nemtov, ci asupra noastra, a tuturor, asupra democratiei din Rusia", a declarat Gennadi Gudkov, un alt cunoscut opozant al Kremlinului, intr-un discurs sustinut la doar cativa metri de sicriu.

"Nu ne-am gandit niciodata ca asta s-ar putea intampla, insa s-a intamplat. Odihneste-te in pace, prietene, munca ta va fi continuata", a adaugat Gudkov.

Intr-un gest de reconciliere facut de Kremlin, vice-premierul rus Arkadi Dvorkovici s-a alaturat celor asezati la rand in fata centrului in care a fost amplasat sicriul deschis. Dvorkovici, din tabara liberala a Kremlinului, factiune din ce in ce mai marginalizata in ultima perioada, avea in mana un buchet de flori rosii.

Persoanele venita sa il omagieze pe Nemtov sunt, in cea mai mare parte, oponenti ai Kremlinului, ingrijorati de asasinarea lui Nemtov. Acestia reprezinta insa o minoritate din populatia Rusiei. Sondajele de opinie arata ca majoritatea rusilor il sprijina pe Putin, in pofida deprecierii rublei si a sanciunilor internationale impuse pe fondul crizei din Ucraina.

Sicriul cu corpul neinsufletit al lui Boris Nemtov a fost amplasat in centrul salii principale a centrului numit dupa cunoscutul dizident sovietic Andrei Sakharov. Capacul sicriului a fost deschis partial, lasand sa se vada capul politicianului rus. Pe pereti au fost atarnate fotografii ale lui Nemtov.

Mama lui Nemtov, imbracata in negru, a stat aplecata asupra sicriului, iar fosta lui sotie, Yekaterina Odintsova, cu o esarfa neagra peste parul blond, a stat in apropiere. Nemtov urmeaza sa fie ingropat marti dupa-amiaza intr-un cimitir de la periferia Moscovei.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...