Ajutorul american pentru Ucraina urmează să fie aprobat marţi de Congres

Congresul american urmează să valideze marţi un plan de ajutorare a Ucrainei şi să adopte încă o serie de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la alipirea Peninsulei Crimeea, punând astfel capăt mai multor săptămâni de impas la Capitoliu.

Ajutorul american pentru Ucraina urmează să fie aprobat marţi de Congres (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Proiectul de lege, care a primit săptămână trecută aprobarea aproape unanimă a Senatului, ar trebui să fie aprobat fără dificultate, marţi, de Camera Reprezentanţilor, apoi promulgat de preşedintele american Barack Obama, după aproape o lună de la începutul crizei cu Rusia.

Pachetul, care constituie o primă măsură concretă a aleşilor americani de ajutorare a autorităţilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democraţiei, guvernanţei şi societăţii civile, dar şi oferirea a 100 de milioane de dolari pe trei ani pentru sporirea cooperării în materie de securitate.

De asemenea, aleşii americani iau în calcul adoptarea unor noi sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni învinuiţi de încălcări ale drepturilor omului sau ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei.

Negocieri de urgenţă între secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au avut loc duminică, la Paris, după o discuţie telefonică, prima de la adoptarea unor sancţiuni americane împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni, între Barack Obama şi omologul său de la Moscova, Vladimir Putin. Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii lansării în curând a unor negocieri care să permită încetarea escaladării situaţiei din Ucraina.

Aleşi americani au deplâns luni întârzierea acumulată în Congres pentru aprobarea planului de ajutorare a Ucrainei. Supunerea textului la vot a fost întârziată timp de mai multe săptămâni din cauza unor disensiuni între aleşi pe tema unei reforme economice cerute de Fondul Monetar Internaţional care implica şi ajutorul american.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

2 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

3 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 ULTIMA ORĂ / Noi indicii că în China a început valul doi al epidemiei de coronavirus

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi