Ajutorul american pentru Ucraina urmează să fie aprobat marţi de Congres

Congresul american urmează să valideze marţi un plan de ajutorare a Ucrainei şi să adopte încă o serie de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la alipirea Peninsulei Crimeea, punând astfel capăt mai multor săptămâni de impas la Capitoliu.

Ajutorul american pentru Ucraina urmează să fie aprobat marţi de Congres (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Proiectul de lege, care a primit săptămână trecută aprobarea aproape unanimă a Senatului, ar trebui să fie aprobat fără dificultate, marţi, de Camera Reprezentanţilor, apoi promulgat de preşedintele american Barack Obama, după aproape o lună de la începutul crizei cu Rusia.

Pachetul, care constituie o primă măsură concretă a aleşilor americani de ajutorare a autorităţilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democraţiei, guvernanţei şi societăţii civile, dar şi oferirea a 100 de milioane de dolari pe trei ani pentru sporirea cooperării în materie de securitate.

De asemenea, aleşii americani iau în calcul adoptarea unor noi sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni învinuiţi de încălcări ale drepturilor omului sau ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei.

Negocieri de urgenţă între secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au avut loc duminică, la Paris, după o discuţie telefonică, prima de la adoptarea unor sancţiuni americane împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni, între Barack Obama şi omologul său de la Moscova, Vladimir Putin. Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii lansării în curând a unor negocieri care să permită încetarea escaladării situaţiei din Ucraina.

Aleşi americani au deplâns luni întârzierea acumulată în Congres pentru aprobarea planului de ajutorare a Ucrainei. Supunerea textului la vot a fost întârziată timp de mai multe săptămâni din cauza unor disensiuni între aleşi pe tema unei reforme economice cerute de Fondul Monetar Internaţional care implica şi ajutorul american.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan