Alegeri legislative: Spania se pregătește pentru un important salt în necunoscut

Spania se pregătește pentru un important salt în necunoscut duminică în cadrul alegerilor legislative marcate de sosirea noilor partide Ciudadanos și Podemos și sfârșitul unei ere dominată de prezența confortabilă a celor două partide tradiționale - Partidul Popular al lui Rajoy și Partidul Socialist - care i-a garantat stabilitatea politică, relatează AFP. "Ya hemos ganado"(Deja am câștigat), afirmă susținătorii Podemos (stânga radicală) și Ciudadanos (centru-dreapta).

Toți sunt siguri. La sfârșitul scrutinului de duminică — organizat între orele 9:00 și 20:00 (08:00-19:00 GMT) — formațiunile tradiționale, "vechea politică", vor trebuie să asculte cererile lor de regenerare democratică, transparență și onestitate.

Conform sondajelor, Partidul Popular (PP) al premierului conservator Mariano Rajoy, căruia scorul de 45% la precedentele alegeri i-a asigurat o majoritate confortabilă de 186 de mandate în parlamentul cu 350 de locuri, ar putea acum să nu depășească 30% și să fie obligat să guverneze în minoritate.

Mult în urma PP, Partidul Socialist (PSOE) nu este sigur că își va putea menține locul al doilea, cu mai puțin de 20% din intențiile de vot și urmat îndeaproape de Podemos și Ciudadanos.

Roșu și albastru: PSOE și PP au alternat până acum la putere, relativ cordial. Regatul Spaniei, după reprimarea unei tentative de lovitură de stat în 1981, a trăit 21 de ani de socialism, din 1982 până în 1996, cu Felipe Gonzalez, apoi Jose Luis Rodriguez Zapatero (2004-2011) și 12 ani cu dreapta condusă de Jose Maria Aznar (1996-2004) și Mariano Rajoy din 2011.

Însă criza financiară, politicile de austeritate dureroase, o rată a șomajului în creștere (care a ajuns până la 27% în 2013), a reprezentat un cocktail exploziv.

În strada, acesta s-a tradus printr-un prim strigăt al manifestanților "indignați", în 2011: "No nos representan" (Ei nu ne reprezintă).

Însă indignarea a mii de manifestanți în 2011 și 2012 a găsit o expresie politică: noul partid anti-austeritate Podemos, condus de Pablo Iglesias, 37 de ani. Fondat la începutul lui 2014, ascensiunea sa rapidă a arătat că există loc și pentru alte culori politice: violetul Podemos. Apoi, mai târziu, portocaliul Ciudadanos, condus din 2006 de un alt avocat în vârstă de 30 de ani, Albert Rivera, care a început să apară târziu în 2014 la nivel național.

Conform ultimelor sondaje, Podemos ar putea avea cel mai mult de câștigat duminică, sosind pe locul doi și luând locul PSOE ca mare partid de stânga.

Guvernul a anunțat că primele rezultate ale alegerilor de duminică sunt așteptate în jurul orei 22:30 locale.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea