Alegeri prezidențiale istorice în Tunisia

Alegeri prezidențiale istorice în Tunisia

Aproximativ 5,3 milioane de alegători din Tunisia sunt chemați duminică la urne pentru a vota în cadrul primelor alegeri prezidențiale libere din istoria acestei țări ce au loc la aproape patru ani după revoluția care a declanșat "primăvara arabă".

Birourile de vot s-au deschis la ora 08,00 locală (07,00 GMT) și se vor închide la ora 18,00 (17.00 GMT), după cum transmite AFP.

În cursa prezidențială sunt înscriși 27 de candidați, favoriți fiind Beji Caid Essebsi (87 ani), al cărui partid Nidaa Tounes a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, și șeful statului în exercițiu Moncef Marzouki, un opozant istoric al fostului președinte Zine El Abidine Ben Ali.

Conform legislației tunisiene, rezultatele acestor alegeri urmează să fie anunțate în decurs de trei zile de la închiderea secțiilor de votare. În cazul în care niciunul dintre candidații înscriși nu obține 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin va fi organizat până la sfârșitul anului.

Este pentru prima dată când tunisienii pot vota liber pentru alegerea șefului statului, notează agenția citată. De la independența țării, obținută în 1956, și până la revoluția din 2011, Tunisia a avut doar doi președinți. Este vorba de părintele independenței, Habib Bourguiba, care s-a menținut la conducerea țării prin plebiscite înainte de a deveni 'președinte pe viață' în 1975, și de Zine El Abidine Ben Ali, care a răsturnat regimul predecesorului său, la 7 noiembrie 1987, și care nu a ezitat să falsifice alegerile pe perioada celor 23 de ani în care s-a aflat în fruntea Tunisiei, înainte de a fugi în Arabia Saudită, la 14 ianuarie 2011.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Sebastian Lăzăroiu: Greva de la STB miroase urât / Ce s-ar ascunde în spatele acțiunii clocite de apropiatul Gab…

4 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

5 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?