Alexis Tsipras apără integritatea fostului său ministru de finanțe Yanis Varoufakis

Premierul grec Alexis Tsipras a apărat vineri integritatea fostului său ministru de finanțe Yanis Varoufakis, acuzat că ar fi dorit ieșirea țării din zona euro, relatează AFP.

Răspunzând unei întrebări în parlament, pusă de partidul de opoziție Pasok (socialist), premierul a declarat: "Varoufakis a făcut probabil greșeli, îl puteți acuza pentru stilul său, însă nu îl puteți acuzat de corupție', cum a fost cazul unora dintre miniștrii din fostele guverne elene.

'Dacă doriți să căutați răspunderi penale' trebuie să căutați în guvernele anterioare, a mai spus Alexis Tsipras.

Yanis Varoufakis, care a demisionat la începutul lunii iulie după ce s-a opus deciziei guvernului Tsipras de a negocia un nou împrumut însoțit de continuarea politicii de austeritate, este acuzat că ar fi elaborat un plan B pentru țară, vizând ieșirea Greciei din zona euro.

Liderul partidului socialist Pasok, Fofi Gennimata, i-a cerut lui Alexis Tsipras să dea explicații în legătură cu intențiile fostului ministru și cu planul său B, ale cărui detalii au fost publicate recent de mass-media.

'Guvernul nu a avut niciun plan de Grexit, însă am cerut un plan de urgență Ministerului de Finanțe' pentru a face față amenințărilor unor cercuri europene care doreau la sfârșitul lunii iunie, în timpul întreruperii negocierilor dintre Atena și creditorii săi, ieșirea Greciei din zona euro, a precizat Alexis Tsipras.

Aceste dezvăluiri au provocat nemulțumiri în Grecia. Avocați, marea majoritate apropiați ai opoziției de dreapta, potrivit presei, au depus plângeri împotriva lui Yanis Varoufakis, deputat al Syriza, acuzându-l că ar fi dorit să distrugă țara cu planul său B.

Procurorul din Atena a trebuit să trimită dosarul în parlament, unde o comisie urmează să se pronunțe în curând în legătură cu ridicarea sau nu a imunității parlamentare a fostului ministru de finanțe. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir

2 Un imbecil

3 Revoltă în Poliţie / „Am ajuns firma de pază a ţiganilor. Asta se întâmplă când apar cumetriile cu ţiganii şi ş…

4 Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului care nu a dat greș niciodată

5 „Categoria valori” / Petrecere cu 100 de lideri interlopi în clubul Kundalini din Tei, iar Poliția spune că n-au…