Alexis Tsipras apără integritatea fostului său ministru de finanțe Yanis Varoufakis

Alexis Tsipras apără integritatea fostului său ministru de finanțe Yanis Varoufakis

Premierul grec Alexis Tsipras a apărat vineri integritatea fostului său ministru de finanțe Yanis Varoufakis, acuzat că ar fi dorit ieșirea țării din zona euro, relatează AFP.

Răspunzând unei întrebări în parlament, pusă de partidul de opoziție Pasok (socialist), premierul a declarat: "Varoufakis a făcut probabil greșeli, îl puteți acuza pentru stilul său, însă nu îl puteți acuzat de corupție', cum a fost cazul unora dintre miniștrii din fostele guverne elene.

'Dacă doriți să căutați răspunderi penale' trebuie să căutați în guvernele anterioare, a mai spus Alexis Tsipras.

Yanis Varoufakis, care a demisionat la începutul lunii iulie după ce s-a opus deciziei guvernului Tsipras de a negocia un nou împrumut însoțit de continuarea politicii de austeritate, este acuzat că ar fi elaborat un plan B pentru țară, vizând ieșirea Greciei din zona euro.

Liderul partidului socialist Pasok, Fofi Gennimata, i-a cerut lui Alexis Tsipras să dea explicații în legătură cu intențiile fostului ministru și cu planul său B, ale cărui detalii au fost publicate recent de mass-media.

'Guvernul nu a avut niciun plan de Grexit, însă am cerut un plan de urgență Ministerului de Finanțe' pentru a face față amenințărilor unor cercuri europene care doreau la sfârșitul lunii iunie, în timpul întreruperii negocierilor dintre Atena și creditorii săi, ieșirea Greciei din zona euro, a precizat Alexis Tsipras.

Aceste dezvăluiri au provocat nemulțumiri în Grecia. Avocați, marea majoritate apropiați ai opoziției de dreapta, potrivit presei, au depus plângeri împotriva lui Yanis Varoufakis, deputat al Syriza, acuzându-l că ar fi dorit să distrugă țara cu planul său B.

Procurorul din Atena a trebuit să trimită dosarul în parlament, unde o comisie urmează să se pronunțe în curând în legătură cu ridicarea sau nu a imunității parlamentare a fostului ministru de finanțe. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați