Atentatul contra Charlie Hebdo: presa britanică sprijină presa franceză

Atentatul contra Charlie Hebdo: presa britanică sprijină presa franceză

Presa britanică își exprimă joi sprijinul față de presa franceză după atentatul mortal contra revistei Charlie Hebdo și îi cere să nu-și abandoneze celebrul spirit de provocare, notează AFP.

Ziarele britanice susțin însă ca răspunsul la acest atentat islamist să fie măsurat, de teama creșterii islamofobiei și extremei-drepte.

The Daily Mail și Daily Telegraph titrează ambele "Războiul împotriva libertății", cu o fotografie de la atentat ce arată doi atacatori îndreptându-și armele contra unui polițist zăcând pe caldarâm.

De asemenea, The Times titrează un "Atac împotriva libertății" și Guardian "Asalt împotriva democrației".

The Guardian apără revista controversată, care i-a lovit pe mulți musulmani publicând caricaturi cu profetul Mahomed, estimând că există ceva "tipic francez în forma de agresivitate cu care Charlie Hebdo se delecta".

The Guardian notează în editorialul său că jurnaliștii de la Charlie Hebdo, care au făcut mereu haz de creștinism, "nu au văzut niciodată un motiv special să demonstreze mai multă considerație față de alte religii".

Financial Times s-a arătat la început critic față de Charlie Hebdo într-un articol al redactorului său șef pentru Europa Tony Barber, care a considerat "stupidă" și "fără sens" atitudinea provocatoare arătată de Charlie Hebdo față de musulmani, amintește AFP.

Dar, în editorialul său, ziarul insistă asupra faptului că jurnaliștii trebuie să fie în măsură să-și exprime opiniile, indiferent cine ar fi cei care ar putea fi ofensați.

"Charlie Hebdo este o publicație foarte diferită de a noastră, dar curajul jurnaliștilor — și dreptul lor de a publica — nu poate fi pus la îndoială. O presă liberă nu servește la nimic dacă actorii ei nu se simt liberi să vorbească", adaugă Financial Times.

The Times apără de asemenea dreptul de a-i critica pe islamiști, "tocmai din cauza amenințărilor lor nerezonabile și revendicărilor înșelătoare ale unui statut special".

"Suntem cu toții acum Charlie", scrie ziarul.

The Daily Telegraph evocă în editorialul său riscul repercusiunilor atentatului. El citează în acest context noua carte a scriitorului francez Michel Houellebecq, în care un musulman devine președinte și introduce sharia în Franța.

"O astfel de paranoia ar fi ușor alimentată de crimele de la Paris. Trebuie să rezistăm, altfel teroriștii au câștigat într-adevăr", scrie ziarul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe