Autoritățile newyorkeze își apără decizia de a paraliza orașul din cauza căderilor de zăpadă, supraevaluate

Autoritățile newyorkeze își apără decizia de a paraliza orașul din cauza căderilor de zăpadă, supraevaluate

Autoritățile din New York și-au apărat marți decizia de a paraliza aproape orașul în așteptarea unei furtuni de zăpadă care, în cele din urmă, a ocolit metropola americană, afectând zone aflate mai la est și nord (Boston), relatează miercuri AFP.

Circulația s-a reluat progresiv după ce luni se interzisese total prezența vehiculelor pe drumurile publice. Transportul în comun a început să funcționeze, tunelurile, podurile și parcurile s-au redeschis, iar elevii pot merge din nou la școală de miercuri.

Autoritățile și serviciile meteorologice anunțaseră până la 60 de centimetri de zăpadă în câteva ore, dar stratul a fost doar de 25 de centimetri în Central Park și de 28 la aeroportul LaGuardia, potrivit cifrelor actualizate marți seară. Multe magazine, școlile, muzeele sau sediul ONU au rămas închise marți, iar pe străzile înzăpezite s-au aventurat puțini trecători.

'Furtuna nu a fost atât de gravă pe cât au prevăzut-o meteorologii', a recunoscut guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, justificând prin precauție decizia de interzicere a circulației și oprire a transportului în comun, a autobuzelor, metroului, curselor de ferry-boat și a trenurilor care fac legătura cu periferia.

'Mai bine prevenim decât să tratăm', a spus și primarul New Yorkului, Bill de Blasio, care afirmase că furtuna ar putea fi una din cele mai mari din istoria orașului. 'Munca mea constă în luarea de decizii și voi acorda întotdeauna prioritate securității. Pe baza informațiilor primite, era necesar să luăm toate aceste măsuri extraordinare de prevedere', a adăugat el.

Ca urmare a avertizărilor, mai multe state au declarat stare de urgență și circulația a fost oprită în statele New York, New Jersey, Connecticut și Massachusetts. Milioane de americani au rămas acasă, după ce s-au aprovizionat din plin din magazinele alimentare.

Furtuna de zăpadă a ocolit în schimb orașul, avansând spre Boston, unde s-au depus marți după-amiază 54 de centimetri de omăt. Ea își continua parcursul spre Canada.

Peste 4.700 de zboruri au fost anulate marți, îndeosebi la New York, Boston și Philadelphia, potrivit site-ului de specialitate FlightAware.com.

'Străzile au fost pustii și astfel am putut să le curățăm mai repede' de zăpadă, a insistat Cuomo.

Directorul National Weather Service (NWS), Louis Uccelini, a recunoscut că previziunile meteo cuprind și incertitudini și, deși știința continuă să se îmbunătățească, există încă posibilitatea unor erori. 'Trebuie să enunțăm mai clar incertitudinile pentru ca oficialii să poată evalua riscul și decide dacă acționează sau nu', a spus el într-o conferință de presă telefonică, în care a subliniat complexitatea modelelor meteorologice. Uccelini a adăugat că NWS 'va analiza îndeaproape această problemă' și va evalua necesitatea 'unei noi abordări în legătură cu acest tip de furtuni'.

'Datorită deciziilor (pe ansamblul nordului coastei estice — n.r.) și disciplinei oamenilor, au existat mai puține morți legate de căderile de zăpadă, mai puține accidente de circulație și ambuteiaje decât la precedentele furtuni de iarnă', a precizat el.

Previziunile meteo anunțau duminică pentru Manhattan una din cele mai grave furtuni de zăpadă din ultimele decenii, cu depuneri de până la un metru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”