Bill Clinton a început campania de susținere a soției sale Hillary în cursa pentru alegerile primare democrate

Bill Clinton a început campania de susținere a soției sale Hillary în cursa pentru alegerile primare democrate

Fostul președinte american Bill Clinton a început oficial luni o campanie electorală de susținere a soției sale, Hillary Clinton, care încearcă să obțină nominalizarea Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă, lăudând activitatea acesteia în funcțiile publice și evitând discuția despre propriul său trecut, relatează Reuters.

Într-un discurs rostit în fața unei mulțimi de susținători în statul New Hampshire, unde alegerile primare vor avea loc la 9 februarie, Bill Clinton a avut prima intervenție de sprijinire a soției sale în cadrul ciclului electoral din 2016, refuzând să răspundă criticilor privind infidelitățile sale din timpul mandatului de președinte și lăudând cariera soției sale în politică, dar și în afara acesteia.

"Cred că a demonstrat că știe cum se fac lucrurile", a spus în fața unui grup de susținători în Exeter. "Peste tot unde a mers, a făcut lucruri bune", a adăugat el.

Discursul de luni a fost primul din ceea ce se așteaptă a fi o serie de mitinguri electorale ale lui Bill Clinton pentru susținerea soției sale, cu doar patru săptămâni înainte de primele alegeri în cadrul procesului de nominalizare a candidatului democrat în cursa pentru scrutinul pentru Casa Albă din luna noiembrie a acestui an.

Implicarea lui Bill Clinton în campanie s-ar putea dovedi o mișcare strategică semnificativă pentru fostul secretar de stat care, deși conduce în numeroase sondaje naționale, încă se află în spatele senatorului de Vermont Bernie Sanders în sondajele de opinie din New Hampshire.

Însă, deși popularitatea încă mare a fostului președinte printre democrați face ca sprijinul său să fie un impuls pentru orice candidat, scandalul privind infidelitățile sale din trecut, readus în atenție de Donald Trump, favorit la obținerea nominalizării republicane în cursa pentru Casa Albă, a redeschis o rană a moștenirii sale în fața unei generații de alegători prea tineri pentru a-și aminti de respectivul caz.

În anii '90, Bill Clinton, când încă era președinte, a recunoscut că a avut o relație sexuală cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky, scandal despre care Donald Trump a spus că demonstrează o înclinație spre sexism din partea soțului celei care speră să devină prima femeie președinte.

Bill Clinton s-a eschivat de la a aborda direct această controversă, admonestând în schimb "comunitățile de resentiment colectiv" din cele două partide și, într-o critică voalată la adresa lui Trump, i-a atacat pe republicani pentru că încearcă să caricaturizeze cariera soției sale.

"Și-a dovedit abilitatea de a ieși cât mai bine din orice situație dificilă", a spus el în fața unui grup de voluntari din Dover. "Însă principalul lucru este că — într-o perioadă în care am fost dominați de comunități de resentiment colectiv — ea nu s-a aflat niciodată într-un loc unde nu a făcut ceva bun", a mai declarat Bill Clinton.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria