Bucurie în rândul euroscepticilor după referendumul din Grecia

Principalii reprezentanți ai curentului eurosceptic, inclusiv Marine Le Pen și Nigel Farage, și-au manifestat deschis satisfacția după ce grecii au respins duminică, prin referendum, un plan de asistență financiară - însoțit de măsuri de austeritate - propus de creditorii internaționali, relatează agențiile AFP și Reuters.

În opinia președintei Frontului Național francez, Marine Le Pen, votul dat de greci este o victorie împotriva 'oligarhiei Uniunii Europene' și în același timp unul de 'rebeliune în fața dictatelor europene, care doresc să impună cu orice preț moneda unică, prin austeritatea cea mai inumană și mai contra-productivă'.

'Statele europene trebuie să profite de acest eveniment pentru a se așeza la masa negocierilor, să constate eșecul euro și al austerității și să decidă renunțarea la sistemul monedei unice, lucru necesar pentru a reveni la creșterea economică reală, pentru a reduce șomajul și datoriile', a apreciat lidera extremei drepte franceze, într-o postare pe Twitter. 'Acest 'Nu' grec este o frumoasă și mare lecție de democrație. Popoarele au revenit' în UE, a mai menționat Marine Le Pen.

La rândul său, liderul partidului britanic antieuropean UKIP, Nigel Farage, crede că 'proiectul european este pe cale să moară'. 'Este fabulos să vezi curajul poporului grec în fața agresiunii politice și economice a Bruxelles-ului', a mai scris acesta într-un mesaj postat tot pe Twitter.

Și liderul formațiunii spaniole Podemos (stânga radicală), Pablo Iglesias, a scris pe aceeași rețea de socializare că 'astăzi în Grecia democrația a învins'. Ca urmare a măsurilor de austeritate, care au erodat și în Spania popularitatea partidelor de dreapta, Podemos speră că va înregistra la alegerile legislative de la sfârșitul anului un succes asemănător celui obținut de Syriza în Grecia la scrutinul din luna ianuarie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

4 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

5 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!