Burkina Faso: Președintele Blaise Compaoré a părăsit capitala Ouagadougou

Burkina Faso: Președintele Blaise Compaoré a părăsit capitala Ouagadougou

Președintele statului Burkina Faso, Blaise Compaoré, care a fost constrâns să demisioneze vineri după 27 de ani de regim, în urma unei mișcări populare de protest fără precedent, a părăsit capitala Ouagadougou îndreptându-se spre sudul țării, potrivit diplomației franceze, relatează AFP.

'A plecat spre sud. Se află încă pe teritoriul țării', în apropiere de granița cu Ghana, a indicat sursa citată, fără a menționa dacă fostul președinte intenționează să fugă în altă țară, Ghana sau Cote d'Ivoire, de exemplu.

Blaise Compaoré nu a cerut să se refugieze în Franța și problema unui exil nu este de actualitate, a adăugat sursa citată. După anunțul șeful Statului Major al armatei, generalul Honoré Traoré, care și-a asumat responsabilitățile de șef de stat, autoritățile franceze speră că medierea tripartită ONU-Uniunea Africană-Cedeao (Comunitatea economică a Statelor din Africa de Vest) va conduce la un dialog al părților implicate.

Dacă anunțul șefului de stat major va fi confirmat de Consiliul constituțional, atunci ar fi vorba despre 'o lovitură de stat', care ar declanșa 'un mecanism de sancțiuni care vor penaliza populația', estimează Parisul, exprimându-și speranța ca această perspectivă să nu devină realitate.

Constituția burkinabeză prevede că în caz de demisie a președintelui interimatul este asigurat de președintele Adunării naționale, dizolvată joi de armată după incendierea Parlamentului. Soarta acestui demnitar nu era încă clară vineri după-amiază, notează AFP.

În ultimele zile au avut loc 'jafuri grave și trebuie ca acest lucru să înceteze', au mai precizat sursele diplomatice franceze, apreciind că demisia lui Blaise Compaoré răspunde solicitărilor din ultimele două zile ale opoziției și ale populației.

Fosta putere colonială Franța are aproximativ 3.500 de cetățeni în Burkina Faso.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani și 2 luni închisoare cu executare / Acest jeg a fost unul dintre „zeii US…

4 Vremea potăilor / După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns…

5 Membru USR, revoltat / Suntem un partid de farisei. Nu vreau să trăiesc in minciună