Catalonia: Artur Mas, convocat de Curtea Supremă pentru 'nesupunere civilă'

Catalonia: Artur Mas, convocat de Curtea Supremă pentru 'nesupunere civilă'

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas, pe data de 15 octombrie, când se așteaptă inculparea acestuia pentru 'nesupunere civilă', după organizarea, în noiembrie 2014, a unei consultări privind independența Cataloniei, interzisă de tribunalul constituțional, transmit AFP și Reuters.

Citarea sa intervine la două zile după alegerile regionale din Catalonia, în care tabăra separatiștilor, condusă de Mas, a obținut majoritatea absolută a locurilor în parlament, întrunind totuși mai puțin de jumătate din voturi (48%).

Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independența Cataloniei.

Pe fondul refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări fără valoare legală. Tribunalul constituțional, care interzisese deja referendumul, a mai stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât aborda un subiect național, unitatea Spaniei, pentru care nu avea competențe.

Artur Mas este vizat din decembrie 2014, împreună cu alți doi responsabili ai executivului catalan, de o anchetă ce urma să stabilească dacă, prin organizarea consultării din noiembrie, aceștia se fac vinovați de nesupunere civilă, abuz de fonduri publice și uzurpare de funcții. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”