Catalonia: Birourile de vot s-au deschis pentru un scrutin crucial pentru unitatea Spaniei

Catalonia: Birourile de vot s-au deschis pentru un scrutin crucial pentru unitatea Spaniei

Birourile de vot s-au deschis duminică în Catalonia pentru un scrutin crucial, votul pentru reînnoirea parlamentului regional fiind considerat de partidele separatiste drept un prim pas către secesiunea de Spania, pe care intenționează să o realizeze cel târziu în 2017, relatează AFP.

Principala platformă a susținătorilor independenței, 'Juntos por el si' ('Împreună pentru da'), condusă de Artur Mas, șeful guvernului regional, vrea să lanseze procesul de secesiune dacă va obține, împreună cu cealaltă listă a separatiștilor, CUP (extrema stângă), majoritatea absolută în parlamentul regional.

Cele în jur de 2.700 de secții de vot vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT), iar primele rezultate parțiale sunt așteptate o oră mai târziu.

Potrivit sondajelor, cele două liste ale partizanilor independenței ar putea obține o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 în legislativul catalan.

În eventualitatea victoriei, este de așteptat ca ei să înceapă să-și pună în aplicare planul de secesiune, ce cuprinde patru puncte. Primul punct menționează emiterea unei declarații solemne a noului legislativ regional pentru inițierea procesului de declarare a independenței. Al doilea punct prevede începerea unei dezbateri publice care să conducă în final la un referendum pentru o nouă Constituție. În a treia etapă s-ar constitui un guvern de uniune națională care să construiască structurile noului stat, cum ar fi trezoreria, banca centrală, armata, etc. În final, acest proces, care nu ar trebui să dureze mai mult de un an și jumătate, va culmina cu declararea independenței.

Primele două faze ale planului pot fi implementate în limitele actuale ale legislației spaniole și catalane. Dar odată ce s-ar ajunge la referendum, consultarea ar putea fi blocată de Curtea Constituțională spaniolă, cum s-a întâmplat și anul trecut, o decizie similară putând fi luată și pentru deciziile incluse în ultimele două etape ale planului. De altfel, guvernul central de la Madrid a dat recent noi puteri în acest sens Curții Constituționale, care a blocat chiar luna aceasta o lege adoptată de legislativul catalan, ce prevedea crearea unei trezorerii catalane.

Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a făcut apel în mod repetat în timpul campaniei la 'majoritatea tăcută' a celor care nu doresc secesiunea, în condițiile în care tabăra separatiștilor este extrem de mobilizată. 'Să nu decidă ei în locul vostru', a lansat el vineri seară, la Barcelona.

Rajoy a primit sprijinul președintelui american Barack Obama, al cancelarului german Angela Merkel și al premierului britanic David Cameron, în fața riscurilor de destabilizare implicate de planul separatiștilor catalani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

4 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

5 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția