Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Cel puţin 14 persoane au murit luni în urma naufragierii unei ambarcaţiuni cu imigranţi clandestini la bord între coastele Libiei si cele ale insulei italiene Lampedusa, a anunţat Marina Militară italiană, potrivit căreia peste 200 de persoane au fost salvate.

Cel puţin 14 persoane au murit într-un naufragiu produs între coastele Libiei şi cele ale Italiei

Naufragiul s-a produs la ora 11.00 GMT (14.00, ora României) la aproximativ o sută de mile marine (160 de kilometri) de insula italiană Lampedusa şi la 50 de mile marine (80 de kilometri) de coastele Libiei, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei Militare, angajată în operaţiunea de salvare "Mare Nostrum".

Primăriţa din Lampedusa, Giusi Nicolini, a confirmat pentru AFP că 14 persoane au murit, iar alte "215 au fost salvate".

O ambarcaţiune ce părea a fi în pericol a fost detectată în cursul după-amiezii de un avion al Pazei de Coastă aflat în patrulare deasupra Canalului Siciliei. O navă comercială a fost prima care a intervenit.

Potrivit presei italiene, 400 de persoane s-ar fi aflat la bordul ambarcaţiunii.

Într-un comunicat, Marina italiană a precizat că a trimis în zonă fregata Grecale şi nava de patrulă Sirio, cu personal medical la bord.

"Avem mijloace legale în Europa pentru a evita pe viitor acest tip de dramă", a reacţionat pe Twitter comisarul european pentru Afaceri Interne, Cécilia Malmström, în timp ce Martin Schulz, candidat la Preşedinţia Comisiei Europene, s-a declarat "şocat".

Angelino Alfano, ministrul italian de Interne, a reamintit că "Mediterana nu este o frontieră italiană, ci europeană". "Navele noastre sunt acolo pentru a recupera morţii şi a-i salva pe supravieţuitor", a subliniat el, deplângând că Uniunea Europeană (UE) "nu ajută" Italia.

Un purtător de cuvânt al Marinei libiene, colonelul Ayoub Kassem, a declarat pentru AFP "că nu are mijloace pentru a ajuta în acest naufragiu, care a avut loc în apele internaţionale".

Pe de altă parte, 340 de imigranţi clandestini, între care 40 de femei şi 13 copii, majoritatea sudanezi şi eritreeni, au fost interceptaţi în largul Sabratha (vest), a anunţat Marina libiană.

Duminică, autorităţile libiene au anunţat că cel puţin 36 de imigranţi au murit, iar alţi 42 au dispărut în urma naufragierii, marţi, a unei ambarcaţiuni improvizate, în apropierea coastelor Libiei.

Libia este o ţară de tranzit către coastele europene pentru sute de mii de imigranţi, în mare parte africani. Ajunşi în Libia, ei încearcă să traverseze Marea Mediterană la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

Ministrul libian de Interne, Saleh Mazek, a ameninţat că va "facilita" tranzitul imigranţilor clandestini către Europa dacă UE nu va ajuta Libia să lupte împotriva acestui flagel.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...